IO 3 Water voor later

Silke Desmet

DO 1: Doe de vochttest!! Drink jij voldoende ?

Het word aanbevolen om dagelijks 1,5 liter water te drinken , bij hoge temperatuur moet je meer water gaan drinken . Cafeïne houdende dranken drink je best niet meer dan een halve liter per dag , dit zorgt ervoor dat je meer vocht zal verliezen.


5 tips hoe je de opname van extra water kan stimuleren :

- Drink elke pauze water

- Drink bij elke maaltijd 2 a 3 glazen water

- Drink per opmerking van je ouders een beetje water

- Drink elke morgen bij het ontbijt een glas melk
DO 2: Welk watertje voor de dorst ?

Wat is bronwater ?


Water afkomstig van een bron , hierdoor zijn strenge wetten op de maximumgehaltes aan fluor , natrium, magnesium, calcium en ijzer .


Wat is mineraalwater ?

Ook afkomstig van een bron , maar hierbij moet de concentratie aan mineralen constant zijn en de belangrijkste moeten hierbij vermeld staan op het etiket .


--> Natrium, fluor en sulfaten worden vooral onderzocht en daaruit kunnen wetenschappers besluiten dat die kunnen verschillen per soort .


Baby's & volwassen mogen echter niet alle water's drinken omdat er stoffen in zitten die schadelijk zijn voor hen , indien ze dit wel doen kan dit

leiden tot een aanpassing van het tandglazuur en fluorose van het skelet .

DO 3: Drinkwater een heerlijk geschenk.

Mensen kiezen niet zomaar voor kraantjeswater , en weet je waarom ?


Kraantjeswater is milieuvriendelijk , veel goedkoper dan flessenwater , het is dag en nacht beschikbaar en je hoeft niet te sleuren aan al die zware flessen . In kraantjeswater zitten ook mineralen zoals magnesium , ijzer en calcium .


Water is goed voor ons lichaam

 • water zorgt voor je huid vanbinnen en voorkomt veroudering.
 • door minimum 8 glazen te drinken sterken we ons afweeringssysteem ervan.
 • met water ontdoen we ons lichaam van afvalstoffen , regelen we onze lichaamstemperatuur en transformeren we vitaminen , mineralen en voedingsstoffen.

DO 4: De smaak van water.

Water is niet zomaar 'water'

Vele mensen vertellen ons dat water geen smaak heeft , wel die hebben het fout , elk water heeft z'n eigen smaak zoals Hépar heeft zijn typische smaak en is sterk gemineraliseerd , let wel op want dit water zorgt voor ontlasting . Spa blauw heeft dan weer een flauwe smaak in de mond terwijl Chaudfontaine dan weer een neutralere smaak heeft , maar wel dat tikkeltje meer dan kraantjeswater .Als we de samenstelling van water bekijken kunnen we besluiten dat je voor baby's best volgende water's gebruikt .

Spa blauw door het lage natriumgehalte , Chaudfontaine omdat dit water een goede minerale samenstelling heeft .LET OP !

 • gebruik voor babyvoeding zeker geen hépar , dit werd laxerend door het te hoog sulfaatgehalte
 • gebruik ook geen leiding water want daardoor kun je dan weer blauwzucht van krijgen door het te hoof nitraargehalte

Do 5: Bereken je voetafdruk .

in deze IO gaan we op zoek naar antwoorden op een site .Wat bereken je met ' de watervoetafdruk' ?

De maat voor het watergebruik van een product , gemeten over de hele productieketen en de watervoetafdruk geeft ons een beeld van de hoeveelheid verborgen water in een product .


Wat bereken je met je ' ecologische voetafdruk ' ?

Het energieverbruik dat gespaard gaat met de groei , de productie en het bewaren van transport in onze voedingen .


Milieuparameters zoals energieverbruik , landgebruik en gebruik van biomassa spelen een rol als je een maaltijd wil bereiden met lage milieu impact .


Hoe kan je je watervoetafdruk verkleinen?


 • kies voor biologische producten
 • kies voor minder vlees
 • kies voor seizoensgebonden producten uit eigen streek
 • kies voor minder bewerkte producten
 • gooi geen eten weg
bij het gebruik van de watervoetafdruk missen we iets ... namelijk een impactanalyse dit betekent de impact die de ecosystemen ondervinden door het onttrekken van water via de beoogde teelt

DO 6: Bouw je eigen waterzuivering .

In deze IO maakten we een eigen waterzuivering met een PET-fles. We zullen hiermee vuil water testen op pH ,nitriet , nitraat en hardheid , dit doen we ook bij het gezuiverd water . Dit doen we met testen , voor je de testen gaat uitvoeren is het de bedoeling dat we de bijsluiter lezen . Daarna ga je te werk .--> In het gezuiverde water zitten wel nog bacteriën of virussen . Die kun je alleen doden door het water te koken .Wat we kunnen besluiten uit de proeven . • bij proef 1 is het water niet gezuiverd en bij proef 2 wel
 • het verschil in waarnemingen is vrij groot
 • nitraatgehalte in beide proeven is gelijk
 • water kun je zuiveren door in een PEt-fles , water , zand , kiezels en houtskool erin te doen , vervolgens water bij te doen en er gewoon te laten doorsijpelenDO 7: Is de Britafilter nu echt een wondermiddel ?

De meeste mensen denken dat een brita-filter gezonder water levert en echt alle virussen en bacteriën verwijderd uit water , maar dit is namelijk fout , de filter is namelijk een soort ' kweekplaats ' voor bacteriën en virussen . Wat wel gebeurt is dat het Brita filterpatroon het water grotendeels zal ontdoen van calcium-en magnesiumionen , die worden vervangen door natriumionen . maar terwijl andere fabrikanten juist extra van die mineralen toevoegen aan hun water . In de Brita - filter word zilverbinding toegevoegd om de bacteriegroei te vertragen maar die zilverbindingen lekken weg in het gefilterde water. Een waterleiding bedrijf gebruikt daarom geen zilver voor ontsmetting maar ultraviolet . Goed drinkwater heeft een reinigende , oplossende en afdrijvende functie .


Proef :


 • test het leidingwater en het brita water met de aquamultitest .
 • noteer de waarden
 • ent de petri-platen met een wattenstaafje , 1 met leidingwater en 1 met britawater , bekijk na enkele weken het resultaat
Waarneming bacteriën voedingsbodems :

Leidingwater :

bijna geen schimmel , hier en daar een beetje , het heeft een geelachtige kleur .


Britawater :

veel schimmel dicht bij elkaar , de schimmel heet een gele , witte , oranje en groene kleur .Over de proeven en de besluiten hebben we een verslag moeten maken .


DO 8 : Resultaten voorstellen in een online folder .

De bedoeling van deze IO is dat we aan de hand van SMORE het IO- boekje water voor later samenvatten en een online flyer maken .

Je word beoordeeld op :

 • Alle deelopdrachten aanwezig zijn
 • het overzichtelijk is
 • hoe het samengevat is
 • doorgestuurd naar het e-mail adres


online flyers maken met SMORE :

SMORE is een online toepassing waar je evenementen kan aankondigen , flyers maken ,... Hiermee kan je je flyers delen met je vrienden via E-mail , twitter en facebook .

DO 9: Menu met kookprincipes en technieksen waarbij water een heel belangrijke rol speelt .

In RIOV hebben we bereidingen gemaakt waarbij water een belangrijke rol speelt .


 • pocheren van een eitje
 • wallen van couscous
 • blancheren van spinazie
 • koken van groenten
 • stomen van boontjes
 • inkoken van een bouillon


Daarna hebben we samen getafeld .