Huiskamerbij-eenkomsten 1 & 2

Participatie in de multiculturele samenleving

Thema 'Onderwijs'

Het thema voor onze bijeenkomsten was ‘onderwijs’, omdat onderwijs in alle verschillende culturen wordt gegeven. Wij waren benieuwd hoe verschillende mensen van verschillende culturen hun onderwijs hebben ervaren.

Big image

Ieder kind moet verplicht naar school van 14-18 jr.

Bahman uit Iran: ''In Iran gaan kinderen van 6-14 jaar verplicht naar school, dat is al best lang vind ik. Maar tot je 18e is denk ik wel beter voor je ontwikkeling.''
Big image

De onderwijsinstelling bepaalt hoe studenten zich kleden.

Chin uit China: ''Ik vind het normaal dat de school bepaalt wat de kinderen aantrekken, zo voorkom je een verdeling.''

Frank uit Nederland: “Ik zou het jammer vinden als de school bepaald wat ik moet dragen, omdat ik me dan niet meer helemaal mezelf zou voelen. En dat is echt iets wat ik erg belangrijk vind!”

Het vak 'maatschappijleer' behoort tot de algemene ontwikkeling en moeten ouders onderwijzen, dus niet de school.

Bahman uit Iran: “Bij ons op school zagen ze niet in wat de meerwaarde was van het vak ‘maatschappijleer’, we leefden namelijk onder een streng regime van de politiek. Maar ikzelf vind het wel goed als hier meer duidelijkheid over is.”

Frank uit Nederland: “Wat gek dat jullie dat niet op school hebben gehad! Ik vind het juist heel erg belangrijk om te weten hoe de maatschappij in elkaar zit. En als ik ga stemmen, dan weet ik tenminste wát ik stem en wáár ik op stem.”

Big image

Meisjes en jongens moeten gescheiden van elkaar onderwezen worden, tot minimaal 18 jaar.

Bahman uit Iran: “Bij ons Iran is het normaal, maar nu ik het hier in Nederland anders heb gezien, vind ik dat het in Iran ook wel zo kan.”


Chin uit China: “Ik ben het hier niet mee eens. Want doordat ik ook bij meisjes in de klas gezeten heb, heb ik meer van vrouwen geleerd dan alleen van mijn zusje en moeder.”


Deskundige uit Nederland: “Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd dat je van heterogene groepen meer leert dan van homogene groepen. Dat wil zeggen dat gemengde groepen beter werken.”

Big image

Gebruik maken van iPad en computers in plaats van boeken is de toekomst en is goed voor kinderen en het onderwijs.

Deskundige uit Nederland: “Meegaan met de tijd is prima, maar ik denk toch dat je van het ouderwetse schrijven het meeste opsteekt.''

Big image

Het belangrijkste in het onderwijs is dat een kind plezier heeft in zijn schoolcarrière, als dit niet het geval is dient het onderwijs veranderd te worden.

Bahman uit Iran: ''Wat een onzin! Als één persoon zich niet prettig voelt, moet het hele onderwijs veranderd worden?!”


Na uitleg over de stelling veranderd Bahman van mening. Hij vindt nu dat een verandering van het onderwijs te extreem is. “Als de juf of meester de opdrachten voor het kind aanpast, kan het kind misschien ook wel meer plezier beleven.”


Deskundige uit Nederland: “Ik heb ervaren dat wanneer het kind geen plezier beleeft op school, zijn schoolresultaten negatief worden beïnvloed. Ik heb eens een kind op een andere manier begeleidt dan de rest van zijn klas, en ik moet zeggen dat dit echt werkte.”

Big image

Leermomenten en ontwikkeling

Louise: “Ik heb door dit project geleerd om op mensen af te stappen die ik niet (zo goed) ken. Dit lijkt me vooral heel handig voor het outreachend werk, al vind ik het nog steeds wel spannend.”


Monne: “Ik heb meer geleerd van andere culturen, dan dat ik van te voren had gedacht. Doordat ik dit nu heb ervaren, kan ik dit later ook meenemen in mijn werk als hulpverlener.”


Lieke: ''Ik heb geleerd hoe bepalend een cultuur en achtergrond kan zijn voor hardnekkige meningen en overtuigingen van een mens, maar dat er toch vaak ruimte is voor verandering. Dit zal ik in mijn achterhoofd houden als ik hulpverlener ben.''

Big image