Apple en Android

De verschillen en overeenkomsten tussen Apple en Android.

Android (Google)

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Er zijn grote verschillen tussen Android en iOS, de markt leider van de twee is Android. De grote kracht van Android is dat het op meerdere smartphone modellen van verschillende fabrikanten draait en relatief goedkoop is. Fabrikanten van smartphones, waaronder bijvoorbeeld Samsung en Sony, hoeven namelijk geen licentiekosten te betalen aan Google. Dit is één van de redenen waarom Android als besturingssysteem terug te vinden is op bijna 70% van alle smartphones. Bij elkaar hebben Android en iOS ruim 90% van de smartphone markt in handen. Android heeft ook nadelen. De Google Play-store wordt niet strak bewaakt zoals bij Apple. Iedereen kan zijn app in de Play Store zetten. De veiligheidsrisico’s van Android zijn hierdoor groter dan bij iOS. Door de verschillende software op Androidtelefoons is de bediening ook verschillend. Ook worden niet alle Android-updates van Google direct op alle telefoons toegepast. Het ligt helemaal aan de fabrikanten zelf of ze een update van Google op het toestel zetten, en wanneer. Android biedt een grote keus aan toestellen. Er zijn toestellen van € 80,- en € 800,-. Er zijn toestellen met kleine en grote schermen, goede en slechte camera’s en meer. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit en de opties die het toestel heeft. Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs, hoe beter de prestaties van het toestel.

iOS (Apple)

Op de tweede plaats in de markt staat iOS van Apple, dat mede door de grote populariteit van de iPhone en later de iPad een groot gedeelte van de markt heeft veroverd. Kenmerkend voor de iPhone zijn het scherm, één bedieningsknop, en een erg simpel ogend besturingssysteem dat erg goed in elkaar zit. Eenvoudig is de bediening, maar de iPhone kan veel. Dat blijkt wel uit de meer dan 1 miljoen apps die er voor iOS beschikbaar zijn. Die apps zijn te koop via de App Store en iTunes. De apps zijn altijd van tevoren gecontroleerd door Apple. Hackers komen het toestel daardoor niet binnen. Alle apps uit de App Store zijn ‘veilig’. De beveiliging van iOS is dus dik in orde. Dat is voor sommigen een reden om iPhone te kiezen. Er kan erg weinig fout gaan. Nadeel van iOS is dat er maar één soort telefoon voor te krijgen is: de iPhone. Er zijn wel varianten, waarvan Apple er momenteel zes verkoopt (iPhone 4S, 5, 5C, 5S, 6 en 6 Plus).

Mijn mening over Apple en Android

Mijn voorkeur gaat uit naar Android, door de vele applicaties, personaliseren van je systeem en de vele toestellen die leverbaar zijn met Android. Zelf heb ik dus ook een telefoon met Android (Sony Xperia S). Apple heeft eigenlijk maar één telefoon en dat is de iPhone, dus het aanbod is niet erg ruim vergeleken met Android. De aanschafkosten van een iPhone 5S zijn veel hoger dan van bijvoorbeeld een Sony Xperia Z2. Terwijl allebei de telefoons ongeveer het zelfde kunnen.