بسم الله الرحمن الرحيم

ILMU

Allah SWT telah menciptakan dan menjadikan alam ini seluruhnya lengkap dengan sistem yang menyeluruh. Antara satu sama lain ada perakitan dan manfaatnya sendiri. Allah SWTyang menjadikan semua isi alam ini dari yang sekecil-kecilnya hingga yang paling besar,yang nyata dan yang ghaib. Dari sifat pengetahuan Allah SWT yang Maha Mengetahui inilah, sehingga Allah SWT menjadi sumber ilmu.


Dengan ilmu Allah SWT tersebut, kemudian Dia mengajar manusia terhadap apa-apa yang tidak diketahui menjadi diketahuinya. Ada ilmu Allah SWT yang diturunkan secara rasmi kepada Rasul-Nya dan ini kemudian menjadi pedoman hidup (minhajul hayah). Ada ilmu Allah SWT yang diturunkan secara tidak rasmi dan ini menjadi sarana hidup (wasailul hayah).


Kedua ilmu tersebut sangat bermanfaat untuk memeprolehi kebahagiaan di dunia dan diakhirat. Islam mendorong kaumnya untuk menguasai ilmu dunia dan ilmu akhirat.


"Barangsiapa menginginkan dunia maka ada ilmunya. Barangsiapa menginginkan akhirat maka ada ilmunya. Barangsiapa menginginkan keduanya, maka diperlukan ilmu keduanya" (Al Hadits)." ان الصلاتي ونسكي ومحياي ومماتي لله رب العالمين "


SESUNGGUHNYA SOLATKU , iBADAHKU , HIDUPKU , MATIKU HANYALAH KERANA

ALLAH TUHAN SEKALIAN ALAM

BIOGRAFI

MOHAMMAD AKRAM itulah nama yang diberi oleh ibubapaku :)