Stress | Hond & Kat | 100 Seconden Dierenarts

Katten, stress en inactiviteit

yentl van der tol, A15DG1

waardoor krijgen katten stress?

Stress kan komen door verandering, een recente verandering in je huishouden kan voor stress zorgen bijvoorbeeld een verhuizing, een nieuw familielid of een nieuw huisdier.

Als je kat langdurig last heeft van angst kan dat ook omslaan in stress, ook kan het komen als je meer dan 1 huisdier hebt, ze kunnen soms ruziën en zich daardoor ongemakkelijk voelen waardoor eer stress ontstaat. zelfs een bezoekje aan de dierenarts kan leiden tot stress.

Wat zijn de symptomen van stress?

Een kat kan zonder reden ineens gaan sproeien of het sproeien kan lang aanhouden dit kan een symptoom zijn, ook kan je kat zich ineens abnormaal veel gaan wassen en er kunnen daardoor zelfs kale plekken verschijnen, maar ze kunnen zich ook juist abnormaal weinig gaan wassen dit zouden tekenen kunnen zijn van stress. ze kunnen ook gaan krassen op ongebruikelijke plaatsen of juist niet tot weinig eten .

wat kun je tegen stress doen/ hoe kun je het voorkomen?

Stress | Hond & Kat | 100 Seconden Dierenarts

Wat is de oorzaak van inactiviteit bij katten?

inactiviteit kan een symptoom zijn van stress of depressiviteit het komt daar dus door, de kat is dan niet in zijn hum en is daardoor niet meer speels of druk maar vooral rustig .

Wat kun je tegen inactiviteit doen?

Om inactiviteit tegen te gaan zul je eerst de oorzaak aan moeten pakken dus de stress en depressiviteit moeten oplossen, dit kan door verstopplaatsjes te maken voor je kat waar hij zich lekker kan terugtrekken en niet word lastig gevallen, geef de kat alleen aandacht wanneer hij er echt om vraagt, ook kun je ervoor zorgen dat je huishouden zo rustig mogelijk is zonder veel lawaai etc. dan kun je ook nog medicatie gebruiken maar dit word zelden aangeraden omdat zij de oorzaak niet oplossen