Hoe kunnen twee werelddelen botsen?

Gemaakt door Dagmar&maureen in opdracht van meester Bart

Hoe ziet de aarde eruit?

EEN CONTINENT IS EEN HELE GROTE LANDMASSA DIE NIET OF BIJNA NIET MET ANDERE LANDMASSA'S VERBONDEN IS. HIERBIJ WORDT ALLEEN MAAR GELET OP LAND EN WATER,, NIET OP DE WATERDIEPTE, ONDERZEESE BERGBRUGGGEN OF HET CONTINETAAL PLAT.

DE AARDKORST

door de aarde heen kun je nooit graven want je moet eerst door de aardkorst van 40 km dik te graven en daarna door de 3000 dikke en hete aardmantel en dan het vloeibare magma, en dan heb je ook nog de gloeiend hete aardkern. de aardkorst bestaat uit een aantal losse aardplaten soms schuiven ze langs elkaar heen. ook schuren ze soms met schokken langs elkaar. soms botsen ze tegen elkaar waardoor er bergen ontstaan. een paar van die bergen zijn, de andes, de hymalaya en de rocky mountais.

vulkanen

Langs de randen van de aardplaten, op breuken, komen aardbevingen voor. Soms schuift een zeeplaat onder een landplaat. De zeeplaat smelt en word magma. Dat stroomt door de aarde omhoog .Met een klap komt het gesmolten gesteente uit de vulkaan. de lava stroomt langs de berg naar beneden. in een jaar barsten ongeveer 60 vulkanen uit en er zijn in de wereld wel 600 vulkanen nog actief. er zijn 3 soorten vulkanen, de dode vulkaan die is niet meer actief en wordt daarom dood genoemd, slapende vulkanen die zijn op het moment niet actief maar kunnen wel actief worden en dan vertonen ze meetbare activiteiten bv, aardbevingen, of de vulkaan spuwt lava en as. magma bepaalt de vorm van de vulkaan. op aarde zijn er bij elkaar wel 1500 vulkanen


https://www.youtube.com/watch?v=KhabCzvWW8g

Op de aarde

De aarde bestaat uit continenten en oceanen. Op de continenten liggen hoge bergen en bergketens Een bergketen is een langgerekte groep bergen. Bergketens ontstaan doordat twee continentale platen tegen elkaar 'aanbotsen', doordat een oceanische aardschol onder een continentale plaat schuift, dat heet subductie of doordat er twee oceanische platen uit elkaar drijven. Op de oceaanbodem zijn ook bergen en hele diepe dalen (troggen)

het lijkt alsof de continenten en oceanen altijd al zo lagen als nu. Dat is niet waar. continenten kun je wel vergelijken met puzzelstukjes de stukjes zijn landplaten die tegen elkaar aanbewegen , uit elkaar en langs elkaar. Bij de oceanen zijn de puzzelstukjes zeeplaten. twee landplaten botsen met elkaar: zo ontstond de hymalaya. Die botsing gaat in schokken en zo een schok noem je een aardbeving. Met de schaal van richter kun je aangeven hoe zwaar aardebevingen zijn. de plaats precies boven de beving heet het epicentrum.

Wat hebben we geleerd

Maureen : ik heb geleerd wat een trog is en ook wat de schaal van richter is en een epicentrum die woorden kende ik nog niet.

Dagmar : ik heb geleerd dat magma de vorm van de vulkaan bepaalt en wat een aardkorst is.

EINDE