Les deixalles espacials: Làser

Aquí tenim un proposta per netejar les deixalles espacials

Els problemes de les deixalles espacials

Les deixalles espacial s'ha convertit en una preocupació cada vegada més gran en aquests últims anys , ja que les col·lisions a velocitats orbitals poden ser altament perjudicials per al funcionament dels satèl·lits.

El problema principal de les escombraries espacials és que a les velocitats orbitals (de fins a 20 km/s), qualsevol col·lisió, fins i tot amb un petit cargol, pot ser catastròfica, ja que un petit cargol d’un gram a aquestes velocitats relatives porta més energia cinètica que una bala de fusell. Les escombraries més baixes acaben cremant-se per fregament amb l’atmosfera, però si estan a més de 1.000 km d’alçada poden romandre permanentment en òrbita. També, si són prou grans, poden arribar a terra.

Big image

Mètode làser

Cada vegada hi ha més deixalles espacial orbitant a la deriva per l'espai. Aquestes restes de ferralla inservible , de continuar creixent podrien convertir-se en un seriós problema per a l'exploració espacial. Per aquesta raó s'està duent a terme el projecte Clean Space , l'objectiu és dissenyar un làser per eliminar aquest tipus de residus.

Aquest aparell permetria destruir restes de naus espacials que estan donant voltes sense control al voltant de la Terra. I és que entre restes de coets, satèl·lits sense servei, residus d'explosions, etcètera, la NASA estima que hi ha més de 15.550 runes al voltant del nostre planeta .

Gràcies a un làser premut, des de la Terra, es podria seleccionar les escombraries espacials que es vol eliminar i gràcies a impactes energètics aconseguir que canviï d'òrbita . Gràcies a aquesta modificació de la trajectòria d' aquestes restes inservibles els científics aconseguirien que es precipitessin sobre l'atmosfera terrestre desintegrant-se en la caiguda.

El CAN ( sigles en anglés de Xarxa de Amplificació Coherent), un làser que aniria muntat sobre el telescopi EUSO, un instrumentalque es dedicarà a analitzar la llum ultraviolada generada per raigs còsmics i que anirà instal·lat a la secció japonesa de l'EEI. .

Promotors d'aquest mètode

Els investigadors del Laboratori Computacional d'Astrofísica RIKEN al Japó.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) participa en el disseny d'un làser contra les deixalles espacials.

En el projecte Clean Space, a més de la URV, hi participen les empreses franceses Cilas i Eads Astrium, un laboratori de la Universitat de Lió i la Universitat de Llemotges (França). També en formen part el Centre Aeroespacial Alemany, un centre de Polònia, l'Observatori Astronòmic de la Universitat Adam Mickiewicz i l'empresa polonesa Astri Polska.

Avantatges i inconvenients del mètode làser

Avantatges : Les escombraries fa d'escut protector contra petits asteroides , contribuint a la seva destrucció . No obstant això , Apofis , l'únic asteroide que suposa una amenaça real, no es veuria minvat. Un altre avantatge , basada en orbitar deixalles, és la de protegir contra la radiació del sol.

el camp magnètic terretstre s'està invertint , i la radiació solar se'ns fa més severa al debilitar-se el camp magnètic ( un 90 %) . Una bona capa de brossa espacial podria frenar els prejudicis de la radiació


Inconvenients : Tot satèl·lit està " col·locat " en una òrbita estable , però quan dos xoquen, les òrbites canvien, i els milers de trossos van per lliure , de manera que el risc de " que ens caigui el cel damunt " és ja una cosa real . Afortunada ment les restes solen desintegrar anted d'arribar a terra o superfície terrestre.Además i com ja hem dit abans , les missions espacials es tornen alguna cosa encara més perillós, i arribarà en un futur no molt llunyà , el dia en què es faci impossible la sortida a l'espai exterior.