ASS

Autisme spectrum Stoornissen

ASS is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen binnen autisme. Dit zijn o.a.:


* Klassiek autisme

* Syndroom van Asperger

* PDD-NOS

* Syndroom van Rett


Autisme is een stoornis in de hersenen. Het wordt beschouwt als een ontwikkelingsstoornis met een neurologische oorzaak. Als persoon zonder autisme kun je autisme het beste begrijpen als een puzzel: Autistische mensen krijgen allemaal verschillende puzzelstukjes (details) in hun hoofd, maar kunnen de stukjes niet op de goede plaats leggen. Daardoor is alles heel verwarrend voor zulke mensen. Als je vraagt: ''Wil je even je speelgoed opruimen, want ik moet zo stofzuigen en ik kan er niet bij.'' snappen ze je vraag niet. Je moet juist zeggen waar het op staat: ''Ruim je speelgoed op''. Op ons komt dit over al een bevel, maar autisten vinden het prettig zo aangesproken te worden.

Autisten hebben moeite met socialiteit. Ze kunnen moeilijk vrienden maken, en kunnen moeilijk vriendschappen onderhouden. Veel autisten hebben minder met mensen dan met voorwerpen. Ze hechten zich heel erg aan een voorwerp of een sport, etc. Dat interesseert ze heel erg, ze kunnen er ook heel lang en veel over vertellen. Maar zodra je over iets anders begint weten ze niet wat ze moeten zeggen.

Veel autisten hebben ook een verstandelijke beperking. Zij hebben een laag IQ en kunnen ook erg slecht leren. Maar mensen met het Syndroom van Asperger hebben juist vaak een hoog IQ, zij kunnen ook een hoge opleiding doen.

Mensen met autisme hebben vanaf jonge leeftijd al veel structuur nodig. Ze moeten alles op vaste tijden doen. Zoals de bedtijd, ze zullen gek worden als ze de ene dag om 20.00 uur op bed gaan, en de volgende dag 20.30 uur. Autisten houden zich heel erg vast aan hun structuur. Als ze plots weg moeten, zullen ze tegen gaan stribbelen, omdat ze niet weten wat er gebeurt.

Ook dwangmatigheid komt bij autisme voor. Zoals voor het slapen gaan eerst 10 keer het licht aan en uit doen. Vaak zie je bij autisten ook dat ze in de handen wringen of ''fladderen'' bij opwinding of als ze heel blij zijn. Dit hoort allemaal typisch bij autisme.

Autisme is niet te genezen. Wel hebben autisten hun hele leven lang zorg en begeleiding nodig. en autistisch kind kan bij verschillende centra begeleid worden of er wonen. In Friesland kan dit onder andere bij: AutiLook, www.autismebegeleiding.nl, www.indogozorg.nl en nog meer.


Gescheven door: Marjan Hoekstra, Friese Poort Drachten