EINDOPDRACHT

DE TOEKOMST VAN OLED SCHERMEN

Samsung geen Oled tv's

Samsung blijft voorlopig blijft voorlopig weg bij oled-tv's. De nieuwe schermtechnologie is volgens Samsung te duur om in consumentenproducten te verwerken. Dat heeft Kim Hyun-seok, gezegd tijdens een persconferentie in Zuid-Korea. In mei had Samsung de productie van oled-tv's gestopt, maar er werd niet gezegd wanneer het bedrijf van plan was om verder te gaan met de oled-tv's. Concurrent LG gaat juist door met investeren in oled-productie, en zette meerdere nieuwe oled-tv's op de markt. Die met prijzen van duizenden euro's nog wel zeer duur zijn.

Quantum dot

Samsung zou het aankomende jaar zich richten op quantum dot-schermen. Die zijn anders dan lcd-schermen omdat pixels alleen licht afgeven als dat nodig is. Bij lcd-schermen is de verlichting de hele tijd aan, dit bespaard een hoop geld en energie.

Quantum dot-schermen zijn zuiniger en hebben bovendien een beter kleurbereik. Toch zijn ze goedkoper zijn om te maken dan oled-schermen, die vaak dezelfde voordelen bieden.

LG zei eerder al dat het bedrijf quantum dot-schermen zal produceren naast nieuwe oled-modellen.

Gebogen scherm


Zowel Samsung als LG hebben al een lange tijd televisies met een gebogen scherm op de markt. Ook Sony zal daar eind 2014 mee beginnen. Het idee is dat een gebogen scherm dezelfde kromming heeft als een oogbal waardoor het beeld beter zou worden.

Gebogen schermen zorgen er in ieder geval voor dat beelden iets meer diepte krijgen. Het is zeker niet vergelijkbaar met 3d, maar je ziet wel iets meer diepte in een film dan met een plat scherm. Naast dat pluspunt en misschien het mooie en futuristische uiterlijk van gebogen tv's, er zijn nog geen echte reviews met voordelen gevonden. Nadelen zijn er wel genoeg.


Zo hebben de kopers meer last van reflectie en is de kijkhoeken een stuk minder goed. Van opzij zie je natuurlijk helemaal niets omdat de kromming het zicht dan blokkeert, maar ook van een bepaalde hoek worden kleuren wat vager en is vooral het enige positieve effect (de extra diepte) weg. Reflectie en mindere kleuren zijn echter te vermijden door de tv goed te plaatsen. Beeldvervorming is hier het grootste probleem. Als er onderin beeld een rechte lijn staat van bijvoorbeeld een voetbalveld of tennisbaan, zien de lijnen er krom uit omdat de tv zo krom is.

Ultra HD

Tv's met een ultra hd-resolutie zijn inmiddels al breed verkrijgbaar. In de eerste zes maanden van 2014 werden er 10.000 exemplaren verkocht in Nederland met een gemiddelde prijs van 2.765 euro. Dat is veel, maar een stuk lager dan in 2013 toen de meeste modellen nog zo'n 3.000 tot 4.000 euro kostten.

Ultra hd staat voor een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dat is hetzelfde als vier full hd-tv's bij elkaar. De hogere pixeldichtheid (pixels per inch scherm) zorgt voor een scherper beeld. Ultra hd wordt ook wel 4K genoemd en veel Hollywood-films word er al mee gefilmd. Dagelijkse tv-zenders in ultra hd bekijken is nog niet mogelijk, maar er zijn zogenaamde upscaling technologieën die full hd-content omzetten naar ultra hd, maar dat is hetzelfde als een 2d-film omzetten naar 3d.