samenvattingen blz 11-15

lolzz

de mensen.

in israel wonen 7.6 miljoen israeliers. ongeveer 80 procent van de isrealieten hoort bij de joodse volk. en 20 procent is arabier. israelische arabieren is het grootste deel moslim en een paar christen. in de bezette gebieden wonen bijna 4 miljoen palestijnen.

verder wonen in de bezette gebieden ongeveer 500000 joden. in de bezette gebieden wonen bijna 2x zoveel mensen per vierkante kilometer als in israel zelf.

werken over de grens.

israel heeft veel moderne industrie. daarnaast zijn het toerisme en de diamantindustrie belangrijk voor de Israëlische economie. bij de Palestijnen is er geen industrie. daarom werken er heel veel Palestijnen in israel. ze gaan vroeg naar hun werk en gaan savonds weer naar huis. deze Palestijnen zijn grensarbeiders. het grootste deel van de nationaal inkomen zijn van de Palestijnen.

kolonisten

in de bezette gebieden wonen behalve Palestijnen ook isreaeliers. de regering van israel moedigde joodse inwoners aan om in het bezette gebieden dorpen te bouwen en akkers aan te leggen. zo ontstonden honderden Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden. ze worden kolonisten genoemd.

vluchtelingen

Tijdens de oorlog tussen israel en zijn buurlanden vluchten veel palestijnen. ze kwamen terecht in vluchtelingen kampen. er wonen nog 4 miljoen mensen in de kampen.

Jeruzalem

Jeruzalem is een van de oudste steden van de wereld. voor sommige mensen is het een heilige stad. omdat er een tempel stond. daar staat nu de oudste moskee van de moslims deze moskee heet de koepel van de rots.

Het conflict

palestijnen en israeliers vinden allebij dat ze recht hebben op stukken land die nu van de ander zijn dat eigenlijk van de palestijnen was. maar de israeliers vinden dat het land al duizenden jaren van hen is hierdoor is er ruzie tussen deze volken. het lijkt een onoplosbare conflict. aan beide kanten zijn er mensen die geen rekening willen houden met de andere partij zij worden extremisten genoemd daarnaast zijn er aan beide kanten ook gematigden. dat zijn mensen die denken dat het mogelijk is om het conflict op te lossen door gezamelijk overleg.