Paragraaf 2

Globalisering in China

Een reus ontwaakt

Vroeger was China een communistisch land. Alle bedrijven werden beheerd door de overheid. Die beslisten ook wat ze moesten maken (planeconomie). Mensen mochten niets overnemen uit de westerse cultuur. Ze mochten bijvoorbeeld geen nike schoenen dragen of films kijken uit andere landen. Later veranderde dat, de regering zag in dat ze door vrijemarkteconomie meer inkomsten hadden. Er kwamen speciale economische zones (SEZ's) waar buitenlandse bedrijven ook welkom waren.

China en de globalisering

Een mulitnational wil zich graag in China vestigen, omdat de lonen daar laag zijn, de grond goedkoop en hardwerkende arbeiders. Multinationals willen het liefst arbeidsintensieve producten maken en daarmee doen ze ook gelijk mee aan globalisering. Meestal worden de producten gemaakt in een lagelonenland, omdat het daar erg goedkoop is. Daarna worden de producten geexporteerd naar bedrijven in westerse landen. China is een hele grote afzetmarkt.

Willemijn Mol en Christely Verheuvel

Namaak van producten

Wij vinden dat China niet alles na moet maken, omdat ze de ideeen van andere bedrijven afpakken en dus strijken zij met de eer van producten van andere bedrijven. China maakt onder andere merkschoenen en auto's na. Het is ook niet goed dat je gratis alles mag downloaden van internet, omdat die mensen er dan niets aan verdienen.