Kweenie van Joke van Leeuwen.

Door: Laura Niemeijer uit OA2D.

Kweenie.

Op een avond moet het meisje gaan slapen. Net als moeder een verhaal uit haar mouw begint te schudden roept vader dat er telefoon voor haar is van de andere kant van de wereld. Het meisje blijft alleen achter in bed en ligt te filosoferen over de ene en de andere kant van de wereld.


Op dat moment valt er plots iets naar beneden. Het figuurtje is uit zijn verhaal gevallen. Het is een snavelig wezentje, omdat zijn verhaal nog maar pas begonnen was, weet hij niet zo veel. Hij antwoordt op alle vragen ‘kweenie’. Omdat Kweenie niet ophoudt met huilen besluit het meisje samen met hem op zoek te gaan naar zijn verhaal. Dat begon met er was eens… Ze denken heel erg hard er was eens en duikelen zo van het ene verhaal in het andere, verhalen met en zonder tekeningen, windstille en stormachtige verhalen, verhalen die uitgegomd worden, zwart-wit verhalen, rebusverhalen, het ene al absurder dan het andere, maar geen van al deze verhalen is het verhaal van Kweenie…


Tot het meisje er was eens roept. Kweenie belandt terug in zijn verhaal maar nu moet ook zij nog terug zien te komen! Haar verhaal begint met het was op een avond… en zo komt ook het meisje terug in haar eigen verhaal.


Citaat uit het boek 'Kweenie'.

''Opeens was er wat. Het viel op mijn bed. Ik wist niet waar het vandaan kwam. Misschien wel van de andere kant van de wereld. Het begon te schreeuwen: 'BWEEEEH!!'. 'Stil maar,' zei ik. 'Nee!' 'Wat is er dan?' vroeg ik. 'BEWWEWAWWE!' zei het. 'Wat zeg je?' vroeg ik. 'BEN GEVALLUEH!!'

Over van Joke van Leeuwen.

Johanna Rutgera van Leeuwen oftewel Joke van Leeuwen is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en cabaretière. Ze is geboren op 24 september 1952 in Den Haag.Als kind verhuisde ze veel. Ze heeft onder andere in Amsterdam, Brussel en Maastricht gewoond. Sinds 2002 woont ze voor de tweede keer in Antwerpen en heeft een zoon die Rutger heet.In het ouderlijk huis van Joke van Leeuwen werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Als achtjarige schreef en tekende zij een eigen huiskrant.De opleidingen die zij heeft gedaan zijn de Koninklijke Academie van Antwerpen, Brusselse kunstacademie en geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Brussel. Ze ging meteen na haar opleiding aan de slag als schrijfster en illustratrice.Haar eerste boek kwam uit in 1978 en heet 'De Appelmoesstraat is anders'.Ze maakt ook een cabaretprogramma's en speelde mee in een film. Na een lange periode pakte ze haar werk voor het theater weer op. In 2007 stond ze met 'Ozo Heppie' op het toneel, ook een boek van haar.

Ooit gezegd door Joke van Leeuwen.

'Ik heb, zolang ik me kan herinneren, altijd geschreven en getekend. Ik wilde altijd schrijfster worden. Ik wist alleen niet hoe.'

Joke van Leeuwen wint James Krüss Pries.

14 mei 2013.

Joke van Leeuwen heeft de James Krüss Preis gewonnen, een Duitse literatuurprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Dat meldt Novum. Van Leeuwen is de eerste Nederlander die de prijs in de wacht sleept.

De jury van de tweejaarlijkse oeuvreprijs noemt elk van Van Leeuwens boeken een 'Gesamtkunstwerk'. Van Leeuwen beheerst bovendien op 'grandioze wijze taalkundige en visuele middelen'. Ook Hanni Ehlers en Mirjam Pressler, de Duitse vertaalsters van Van Leeuwen, worden geëerd.

Tot de bekendste boeken van Van Leeuwen, vorig jaar nog winnaar van de Constantijn Huygens-prijs, horen Iep! (1996), Deesje (1985) en Kukel (1998), maar ze schreef ook informatieve boeken als Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (2004) en Een halve hond heel denken (2008), gedichtenbundels als Ozo heppie (voor kinderen) en Laatste lezers (voor volwassenen), waarvoor ze de C. Buddingh'prijs ontving. Haar meest recente werk is Feest van het begin, een historische roman voor volwassenen, die vorig jaar verscheen.

De tweejaarlijks James Krüss Preis werd in het leven geroepen ter nagedachtenis van de Duitse schrijver James Krüss. De auteur overleed in 1997. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 8000 euro. De Internationale Jugendbibliothek in München waar de prijs op 4 juli wordt uitgereikt, beheert een deel van de nalatenschap van de auteur.


Roderick Nieuwenhuis.


Bron.

Trailer Kweenie app.

Dit is een app voor op een iPod of iPad. Deze app is eigenlijk het boek, maar je kunt het zelf lezen of laten voorlezen voor de voorleesstem.
KWEENIE TRAILER