Вебциклопедија

билтен број 15, март 2013. године

каталог веб 2.0 алата примењивих у образовању

Нови прикази веб-алата

Додаци социјалним мрежама

Ако желите да повећате функционалност Твитера, направите дневник својих твитова; или покушајте да водите рекламну кампању путем социјалних мрежа. Користите неки од предложених додатака социјалним мрежама.

Веб-анотације

Алати за памћење, подвлачење и писање веб-анотација уз веб-изворе учиниће свако истраживање професионалнијим. Ако томе додате и правила цитирања по неком од стандардизованих стилова библиографских цитирања, ваши су ученици спремни за 21. век.Веб-састанци и конференције

За сарадњу у реалном времену уз дељење различитих врста датотека приказали смо пар комплексних алата за веб-састанке и конференције.Библиографије

Време је матурских радова. Научите своје ученике да цитирају и наводе у тексту коришћене изворе свих врста уз помоћ веб-алата у којима попуњавају тражене податке и добијају генерисану библиографију, фусноту по неком од стандардизованих стилова цитирања, и то за све врсте извора. Ове алате можете користити и за све истраживачке радове, са ученицима свих узраста, навикавајући их и васпитавајући да наводе коришћене изворе. Зауставите лошу навику "копи-пејст" технике на овај начин.

Инфографике

Међу алатима за нелинеарне приказе резултата истраживања и проучавања издвојили смо и описали два за креирање сликовитих графикона и дијаграма.

Упитници и гласања

Два брза анонимна упитника, један за уградњу у блог, а други за гласања у реалном времену са моменталним графичким приказом резултата, сваки на свој начин доприносе испитивању ставова, мишљења и лагана тестирања.

Аудио-уређивање

Први од алата за уређивање звучних записа представља ваш лични студио у којем можете да креирате сопствену музику, а други је онлајн аудио-конвертер за претварање звучних записа у одговарајући формат.

Фото-објављивање и дељење

Неколико сервиса за складиштење и објављивање фотографија и креирање веб-албума сваки на свој начин олакшава вам дељење и уградњу фото-документације.

Цртање аватара

Предложени алати за цртање служе махом креирању аватара и забавне су природе, али могу их користити најмлађи као припрему за прелазак на озбиљне алате за цртање.

Магазини, брошуре, флајери

Да бисте представили свој рад у било којој области, можете са својим ученицима и колегама користити неки од алата за креирање часописа, постера и летака. Један од њих је и овај алат који користимо за билтен.

Упутствa:Конвертери

Алати за конвертовање докумената из једног у други формат увек су корисни за ваше текуће послове.

Мобилно учење

Осим за учење путем мобилног телефона, алати за слање ес-ем-ес порука са рачунара на мобилни корисна су и исплатива свакодневна услуга и наставницима и ученицима.

Уредник препоручује

Шта год да истражујете с ученицима, с којим год узрастом ученика да радите, Славица препоручује да их упутите на навођење коришћених извора и за ту намени препоручује веб-алат који попуњена поља о пореклу свих врста извора генерише у библиографски запис, а за који, осим текстуалног записа, добијате и линк - Библиографија за мене (BibMe)

Гласајте за алат месеца марта!

Када прегледате све приказане веб-алате, гласајте за један од понуђених на страници за месечна гласања.

Сваки појединачан алат који користите, или вам се већ на основу учини да ћете га радо користити можете користити рангирање и оцењивање рејтинг-звездицама испод описа.

Најаве догађаја

18. месечни вебинар

Thursday, April 18th 2013 at 8-9pm

This is an online event.

Заједница која учи "СаЗнање" одржаће вебинар на тему Објекти учења и репозиторијуми наставних садржаја. Пожељно је да своје учешће потврдите раније (Reserve my spot)у Вебинар-клубу. Сви који потврде своје учешће добиће од презентера и модератора сигурносну лозинку за улазак у конференцијску собу. Као послевебинарска активност планирано је започињане заједничког репозиторијума знања заједнице у једном од згодних алата за ове намене (Live Binders) који ће бити представљен на вебинару.

Гугл-апликације за Гугл-генерације

До 1. маја 2013. године траје пријављивање на акредитовани програм обуке, потпуно јединствен и иновантан за наше услове: по методологији рада (елементи образовне игре, меш-ап техника, модуларни систем), по вредновању (описно и беџевима), по ЛМС који користи (смеша Гуглових бесплатних апликација).


  • Услови, термини и пријављивање - одаберите један или више модула који вас занимају или изазивају
  • О садржајима и другим детаљима о семинару обавестите се прегледајући веб-сајт (Гуглов, наравно) на линку испод.

Пренумерација на билтен

Ако желите да на своју адресу електронске поште примате месечни билтен Вебциклопедије, попуните образац на страници са старим бројевима билтена ОВДЕ. Ако сте се већ пријавили да добијате билтен, молимо вас да не попуњавате поново обрасце за пријаву, довољно је једном.