Een veilig kerstfeest met uw kat

In 10 stappen

In vele gezinnen staat hij er al, de kerstboom. Voor de één een jaarlijkse traditie en voor de ander een nieuwe uitdaging! Volgen we de moderne trends en kiezen we voor een ‘groene’ boom of gaan we gewoon diezelfde boom van vorig jaar herbruiken …

Wat u ook doet, het moet een veilige optie zijn voor uw gezin want, zoals u kunt zien op dit filmpje, is een ongeluk snel gebeurt …

Wanneer u katten heeft sta dan even stil bij volgende zaken

  1. Kies de juiste plek voor uw boom. Kies een gebied waar de boom kan worden genoten door het gezin zonder dat hij een "klimmen object” voor uw kat is. De boom moet worden bevestigd aan de muur of het plafond, uit de buurt van meubilair dat als een springplank dienen kan. Plaats de boom in de buurt van een stopcontact zodat u geen lange elektrische snoeren hoeft te voorzien.
  2. Voorbereiding van het gebied, plaats een kunststof ondergrond of dergelijke waar de afvallende pinnen kunnen opgevangen worden, om te voorkomen dat ze worden gekauwd of opgeslokt door uw kat.
  3. Katten-kittens houden ervan om bomen te beklimmen. Kittens kunnen gewond raken als de boom of onderdelen vallen en breken. U kunt de boom best in een hoek plaatsen met aan beide kanten een klem in de muur. Een andere truc is om een kleine haak plaatsen in het plafond boven de boom met vislijn vanaf de bovenkant van de boom aan de haak te gebruiken. De nylon lijn is onzichtbaar.
  4. Verberg de koorden. Elektrische koorden zijn een gevaarlijk voor huisdieren – vooral jonge dieren die graag op iets kauwen. Snoeren kunnen leiden tot elektrocutie en ernstig letsel of zelfs de dood. Beveilig de koorden door een hogere positionering dan het huisdier kan bereiken of verberg ze met speciale covers.
  5. Gebruik geen haken. Controleer uw versiersels en vervang haken met een lus en vastgebonden knoop. Deze zaken vallen vaak van de boom en kunnen dan worden binnen geslikt of zorgen voor verwondingen.
  6. Kies veilige versiersels. Er is geen perfecte huisdier-safe lamp, zoals elk sieraad kan worden ingenomen en een obstructie kan veroorzaken. Veiliger zijn bollen van plastic of hout. Glazen bollen, die vallen op de onderste ledematen kunnen gevaarlijk zijn. Zorg er ook voor dat geen “eetbare” objecten aanwezig zijn.
  7. Grote rode fluwelen linten zijn een mooie toevoeging en klatergoud , wat kan worden gegeten door katten, kunnen voor ernstige obstructies zorgen bij inname. Katten worden vooral aangetrokken door de helder glanzend klatergoud. Inname van dit materiaal kan voor intestinale obstructie zorgen waarbij chirurgie noodzakelijk kan zijn.
  8. Katten zijn uiterst nieuwsgierig en begrijpen niet dat de cadeautjes niet bedoeld zijn om te worden geopend voor kerstdag. Decoratieve linten kunnen worden vernietigd door uw speelse huisdier. Overweeg de cadeautjes veilig op te bergen tot vlak voor de “uitreiking aan familie”. Zorg ervoor dat uw huisdier altijd begeleid wordt terwijl het op onderzoek gaat.
  9. Inname van naalden kan braken en maag irritatie veroorzaken. Hou de boom vochtig en zet alleen de lichten op wanneer u thuis bent. Risico van brand is er altijd met een kerstboom.
  10. Het veiligst is om uw huisdier toegang te ontzeggen tot de plaats waar de boom staat en alleen gecontroleerd toegang te voorzien. Voorzie andere rust en save plaatsen voor uw kat tijdens deze periode van het jaar. © Kattenadvies iVZW