Sifilis

Rosalie van der zwet

Inleiding

inleiding


Syfilis


Syfilis is een ernstige soa, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zorgt eerst voor zweertjes, maar de ziekte verspreidt zich via de bloedbaan door het hele lichaam.Konijnensyfilis is een besmettelijke ziekte bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie; de spirocheet Treponema cuniculi. Een spirocheet is een dunne spiraalvormige of kurketrekkervormige gram negatieve bacterie. De Treponema cuniculi komt alleen bij konijnen voor, het is geen zoönose en is dus niet besmettelijk voor mensen of andere dieren. Bij de mens veroorzaakt een verwante stam syfilis bij de mens; Treponema palladium.

Algemeene informatie over de ziekte syflilis


Symptomen
De ziekte begint met roodheid en zwelling van het slijmvlies bij de geslachtsorganen en de anus. In een later stadium ontstaan blaasjes, wonden en korsten in en rondom dit gebied. Doordat het konijn zich wast en de blinde darm keutels op eet uit de anus kan het zich zelf besmetten en verspreidt de ontsteking zich naar de mond en de neus. Doordat een konijn zich wast met de voorpoten worden ook de oogleden en soms zelfs de voorpoten geïnfecteerd.

Wat zijn de klachten?

  • Zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond
  • Vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen
  • Opgezette lymfeklieren
  • Griep, hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid
  • Haaruitval, kale plekken op de hoofdhuid
  • Oogklachten, oogbolontsteking, gezichtsverlies
  • Na jaren: beschadigingen aan het hart, hersenen, ruggenmerg en botten

Hoe wordt syfilis overgedragen?

Syfilis wordt overgerdagen door seksueel contact. Syfilis kent verschillende ziekte-stadia. Twee tot twaalf weken na besmetting met syfilis ontstaan er zweertjes. Deze zijn tot één centimeter groot, voelen hard aan en doen meestal geen pijn. Zitten de zweertjes in je mond, anus of vagina, dan merk je er vaak niets van. Er ontstaan soms vlekken op de huid. Lymfeklieren raken opgezet. Twee tot drie weken later verdwijnen de zweertjes en vlekjes. De ziekte is niet weg. Zonder behandeling verspreidt de bacterie zich weken tot maanden later via het bloed door het hele lichaam.

Behandeling
We behandelen het besmette konijn met een antibioticum gedurende 3 weken. Een konijn dat met het juiste antibioticum wordt behandeld geneest en is vrij van de Treponema cuniculi - syfilis. Als antibioticum adviseren we om gedurende 4 weken Penicillines of Tetracyclines te geven

NB: geef Penicillines nooit oraal maar altijd met een injectie anders kan er een dysbacteriose van de darmflora ontstaan.