Help! Een peuter!

Wat nu?!

Wat te doen als..

De peuter niet wil slapen:
Wat de oorzaak ook is, een vast bedritueel kan de oplossing zijn. Lees samen rustig een boekje, knuffel wat, misschien nog wat drinken. Veel kinderen genieten van het naar-bed-ritueel. Op dat moment heeft het kind je voor zichzelf alleen en krijgt hij alle aandacht. Ook heeft het als voordeel dat het kind zich kan voorbereiden op het feit dat hij over een half uurtje op bed ligt.


De peuter niet wil eten:
Het kind onder druk zetten om toch te eten, is geen oplossing. Het is niet goed als het kind denkt dat hij moet eten om aardig gevonden te worden of om negatieve gevoelens weg te nemen. Wel kun je het kind prijzen omdat het zo netjes eet of aan tafel blijft zitten. Ga ook geen machtsstrijd aan. Haal als het kind niet eet na vijf minuten zijn bord weg zonder verder commentaar. Geef hem tot de volgende maaltijd niets anders te eten. Na één of twee maaltijden overslaan, beginnen de meeste kinderen vanzelf te eten.


De peuter ruziemaakt! :
Zorg ervoor dat kinderen even veel aandacht krijgen. Als je peuter de oudste is, prijs hem dan als grote broer. Geef hem een knuffel als hij zich goed gedraagt en negeer negatief gedrag. Zo leert je de peuter dat hij meer aandacht krijgt als hij zich lief gedraagt, dan als hij ruzie zoekt.


De peuter driftbuien krijgt:
Deze uitbarstingen totaal negeren, is de beste oplossing. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Probeer het kind af te leiden met iets simpels. Vraag bijvoorbeeld waar z’n favoriete speelgoed is.


De peuter heel veel huilt:
Vraag aan de peuter wat er is en neem het antwoord altijd serieus hoe gek het jou ook in de oren klinkt. De belevingswereld van de peuter is erg anders dan die van jou. Als je denkt dat het kind zich vaak verdrietig of bang voelt, voel dan met hem mee. Kijk ook of hij geen pijn heeft, doordat hij vaak aan z’n hoofd of buik zit als hij huilt.


De peuter slaat en bijt:
Maak hem meteen duidelijk dat je zijn gedrag niet accepteert. Wees streng maar gebruik nooit zelf geweld. Probeer een time-out en leg hem uit waarom hij deze krijgt. Vertel hem na deze time-out dat je van hem houdt en dat je trots op hem bent als hij niet slaat of bijt.


De peuter alles zelf wil doen:
Gebruik je gezonde verstand. Je weet zelf het beste of het kind iets alleen kan of niet. Zorg dat je in de buurt bent om te helpen, maar neem hem niet alles uit handen. Dit zorgt bij je peuter voor frustratie, waardoor jij met een driftbui zit. Als iets gevaarlijk is, zeg je duidelijk ‘nee’, want veiligheid gaat altijd voor.

Big image

Ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling:
Met achttien maanden is de peuter ongeveer 83 cm lang en weegt hij bijna twaalf kilo. Een 4-jarig kind is gemiddeld ruim één meter lang en weegt achttien kilo. De groei is goed waar te nemen aan het buikje van de peuter dat je beslist niet plat kunt noemen!
De peuter leert niet alleen lopen, maar ook klauteren en klimmen Hij leert vaardigheden als gooien en schoppen.

Cognitieve ontwikkeling:
Exploratiedrang => het kind wil ontdekken
De peuter denkt :
Concreet => Wat hij niet ziet, bestaat niet
Magisch => Als het iets wenst, komt het uit!
Animistisch => Hij geeft menselijke eigenschappen aan levenloze dingen.

Seksuele ontwikkeling:
De orale fase begint bij het baby zijn. Alles in de mond willen stoppen
Anale fase: De peuter begint met het zinnelijk worden. Hij voelt dat hij moet plassen of poepen en hij begint het op te houden. Het poepen kan heel eng zijn!
Genitale fase: De peuter merkt het verschil in geslacht en dit is enorm interessant!
Een kind heeft geen schaamte!


Emotionele ontwikkeling:
De peuter reageert enorm emotioneel, omdat hij zichzelf nog niet kan uitdrukken! Zijn woordenschat is nog heel klein en zijn emoties heeft hij nog niet onder controle.

Ik ga naar de speeltuin en jij gaat NIET mee!!!! (bewerkt)

Activiteiten

Knutselen!
Voorbeeld: De peuter krijgt verschillende kleuren papier waarmee ze een kleurplaat van een vis beplakken.
Dansen!
Voorbeeld: Zet muziek aan en een filmpje waar hij iemand ziet dansen en laat de peuter meedoen met het dansje.
Naar de speeltuin!
'Voetballen'!
over schoppen/rollen met een bal
Zingen!
Koekjes versieren!
Spelletjes
Voorbeeld: zakdoekje leggen, ik zie ik zie wat jij niet ziet, Jan huichen in de ton, memory
Kleuren
Poets Je Tanden - DD Company