Warmte- en koude therapie

Wat en wanneer toepassen.

Wat doet warmte therapie

Warmte opent de bloedvaten, waardoor de bloedstroom word verhoogd en dit levert weer extra zuurstof en voedingstoffen op. Dit verminderd pijn in gewrichten en ontspannen de pijnlijke spieren, gewrichtsbanden en pezen. Hierdoor voelen de spieren soepeler aan en is bijvoorbeeld het lopen ook minder pijnlijk.

Wanneer warmte therapie toepassen

Warmte therapie word toegepast vij stijve gewrichten of bij chronische spier- en gewrichtspijn. Belangrijk is dat er niet langer word verwarmd dan 20 minuten, tenzij de arts of fyshiotherapeut langer aangeeft. Gebruik geen warmte als er een zwelling is, gebruik ook geen warmte met een slechte bloedsomloop of diabetes. Tevens kan er geen warmte worden gebruikt op open wonden of steken.

Wat doet koude therapie

Koude therpie verlaagt de bloedstroom na een blessure, hierdoor verminderd de pijn na een zwelling. Koude therapie vertraagt de circulatie, het verminderen van ontstekkingen, spierspasmen en pijn. Koude therapie moet vooral worden gebruikt als het gebied is opgezwollen of gekneusd.

Wanneer koude therapie toepassen

Elke koude therapie behandeling word gedurende 24 tot 48 uur na de verwonding toegepast. Koude therapie is te gebruiken bij verstuikingen, verrekingen, stoten of kneuzingen. De koude therapie word op het gewonde gebied gebruikt voor niet langer dan 20 minuten daarna word dit 10 minuten niet toegepast waarop weer een behandeling kan volgen.