Harry Potter en de steen der wijzen

J.K. Rowling

Samenvatting boek

Harry Potter woont bij zijn oom, tante en neefje Dirk. Ze sluiten hem op in zijn kamer, want ze willen niet dat hij nog teruggaat naar Zweinstein, de tovenaarsschool. Gelukkig komen de broertjes Wemels hem ophalen met een vliegende auto, en brengt hij de rest van de vakantie bij hen door. Harry en Ron, zijn vriend, gaan samen naar Zweinstein met de vliegende auto. Daar aangekomen, gebeuren er hele vreemde dingen. Verschillende leerlingen verstenen, waaronder Hermelien, een vriendin van Harry. Ook hoort Harry steeds een mysterieuze stem in zijn hoofd, die: 'Kom hier ik wil je doden zegt.' Het blijkt dat Voldemort (de aardsvijand van Harry) erachter zit, die een reusachtige slang heeft gecreëerd en deze gebruikt om leerlingen die niet van zuiver tovenaarsbloed zijn uit de weg te ruimen. De slang verbergt zich in een geheime kamer. Harry komt erachter waar die kamer is en verslaat de slang én Voldemort. De betovering wordt op dat moment weer verbroken en de kinderen kunnen weer aan een ‘normaal’ Zweinsteinleven beginnen.

J.K. Rowling

Joanne Rowling (Chipping Sodbury (bij Bristol), 31 juli 1965) is een Britse schrijfster.

Joanne is bekend geworden door haar boeken over leerling-tovenaar Harry Potter. Deze boeken schrijft ze onder het pseudoniem J. K. Rowling, waarin de K staat voor de naam van haar grootmoeder Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling echter geen tweede naam.

Maar omdat er werd gedacht dat als bekend werd dat ze een vrouw was dat haar boeken niet verkocht zouden worden.

Joanne Rowling begon al heel vroeg met het verzinnen van verhalen.

Toen ze 6 was, vertelde ze haar zusje verhalen over een konijn. Op de middelbare school hield ze van Engels en de andere talen. Tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. Aan Exeter University ging ze Frans studeren.

Ze werkte enige tijd als secretaresse, maar was daar niet goed in. Ze ging naar Portugal om les te geven in Engels. Ze begon een boek te schrijven over een jongen die ontdekt dat hij een tovenaar is. In Portugal ontmoette ze Jorge Arantes. Op 16 oktober 1992 trouwde ze met Jorge. Ze kregen een dochter:

  • Jessica Isabel Rowling Arantes (27 juli 1993)

Ze gingen in november 1993 uit elkaar. Op 26 juni 1995 was ze officieel gescheiden. In december 1994 vertrok ze uit Portugal, ging in Edinburgh wonen, leefde van een bijstandsuitkering en schreef verder in een café als haar dochter sliep. Op 26 december 2001 trouwde ze met Neil Michael Murray. Voor hun allebei was dit hun 2e huwelijk. Ze hebben 2 kinderen:

  • David Gordon Rowling Murray (24 maart 2003)
  • Mackenzie Jean Rowling Murray (23 januari 2005)