Toekomst Oled schermen

Dennis Bussem

Concurrentie bedrijven

Oleds zijn op dit moment het bekendst voor kleine beeldschermen en displays. Ze vormen daarmee een concurrent voor de traditionele lcd-scherm. Bedrijven hebben aangegeven zich te gaan richten op de Oled-schermen. Zo is LG volop aan het investeren in het produceren van Oled-tv's. Samsung heeft aangegeven dat het voorlopig niet aanwezig is voor op de markt voor voor Oled-tv's. Samsung zou zich volgend jaar gaan richten op quantum dot-schermen. Concurrent LG heeft eerder ook al aangegeven dat het naast het produceren van Oled-tv's zich ook zou gaan richten op de quantum dot-schermen.

Voor -en nadelen

Voordeel is dat de Oled-displays geen achtergrondverlichting heeft. Het is gunstig voor het stroomgebruik van draagbare apparaten. Doordat het Oled-materiaal zelf licht geeft is de kijkhoek hierdoor veel groter en kunnen de beeldschermen ook bij grotere formaten dun worden geproduceerd. tv kijken wordt realistischer doordat de kleuren 40% beter zijn. Ook zijn er toch nadelen. zo is het onduidelijk hoe deze techniek zich zou houden in veroudering. Maar het belangrijkste zijn de kosten die erg hoog zijn om een tv aan te schaffen.

toekomst

De Oled-schermen hebben een mooie toekomst. De verwachting is zeker dat er heel veel vraag naar zou komen. door de quantum dot schermen zal er veel concurrentie ontstaan. Maar Oled techniek word in de toekomst niet alleen gebruikt voor de tv's. De OLED techniek is vooral bekend als de nieuwe techniek voor televisie en beeldschermen voor smartphones en tablets. Maar de Oled techniek wordt ook op andere manieren gebruikt. Door het heldere licht van de Oled techniek kan dit perfect fungeren als verlichting in huis of eventueel voor bedrijven. De Oled verlichting is vele malen energiezuiniger dan bijvoorbeeld de energie die een gloeilamp verbruikt. BMW geeft aan dat verwacht wordt dat Oled verlichting de toekomstige ,binnen 3 jaar, verlichtingstechnologie van auto’s zal worden. Momenteel is bij een aantal exclusieve auto’s al van toepassing. De Oled verlichting is verwerkt in het dashboard display. Ook zijn er al verschillende ontwerpen waarbij de verlichting aan de buitenkant verwerkt is met de Oled techniek. In het vliegtuig van de toekomst zitten geen ramen meer, maar passagiers kunnen wel precies zien wat er buiten gebeurt. Dat is althans de visie van het Centre for Process Innovation (CPI), een Brits ontwerpbureau, meldt The Guardian. De ramen worden vervangen door grote schermen waarop het uitzicht wordt geprojecteerd. Dat wordt opgenomen door camera's aan de buitenkant van het vliegtuig. Verder kunnen passagiers ook hun e-mail checken en op internet surfen. Het verwijderen van de ramen en het gebruik van ultradunne lichtgewicht schermen zorgt er volgens CPI voor dat het vliegtuig een stuk lichter wordt. Daardoor is er minder brandstof nodig en dat betekent een lagere ticketprijs voor de reiziger. Het ontwerpbureau hoopt gebruik te kunnen maken van buigzame OLED-schermen waarmee de binnenkant van een vliegtuig zou kunnen worden bekleed. Het bureau verwacht dat dit over een jaar of tien mogelijk zou kunnen zijn.