LA CULMINACIÓ DEL BEL CANTO

Cicle de 4 xerrades a càrrec de Joan Vives

En motiu del 150 aniversari de la mort de Gioacchino Rossini, parlem de la Culminació del Bel Canto: Rossini, Bellini i Donizetti

Malgrat que l’òpera va néixer com a intent de recuperar les maneres teatrals pròpies de la Grècia i la Roma clàssiques, el cert és que ben aviat es varen adonar que havien impulsat un gènere nou. Havia nascut l’òpera. La seva mescla de teatre, música, escenografia era un còctel que de seguida va captivar l’ànima dels melòmans de forma rotunda i absoluta. Sobretot quan l’òpera va convertir-se en un espectacle públic, sotmès per tant als gustos del públic que el sustentava amb la seva presència. La combinació de bellesa en estat pur amb espectacle virtuosístic va ser la fórmula triada ja durant la segona meitat del segle XVII, però que trobaria el seu punt àlgid en les primeres dècades del s. XIX. Rossini, Bellini i Donizetti seran els paladins de l’anomenat "bel canto". En varen esdevenir els seus excelsos culminadors, consolidant així la seva presència als teatres d’òpera d’arreu del món fins als nostres dies.

Dijous, 21 de Febrer a les 19.30h

Gioacchino Rossini (1792-1868)

Hereu directe de la gran tradició de l’òpera còmica napolitana, Rossini va fer una carrera meteòrica. Debuta a Venècia el 1810 i estrena la seva darrera òpera a París el 1829. El quasi 40 anys que li quedaven de vida els va sovintejar entre la música sacra, les cançons de saló, la pedagogia i una intensa vida social on la bona taula en va ser un veritable leit-motiv.

Dijous, 28 de Febrer a les 19.30h

Vincenzo Bellini (1801-1835)

Sovint s’ha dit que no sabia orquestrar, que feia servir fórmules i estructures musicals repetitives, que no va saber mai escriure una òpera còmica...? Aleshores, com s’ho va fer per

captivar el públic italià amb la seva música i doblegar-lo implacable amb la infinita seducció de

les seves melodies? Nascut a Sicília i format a Nàpols, Bellini és l’autor d’algunes de les àries

més memorables de tot el “bel canto”.

Dijous, 7 de Març a les 19.30h

Gaetano Donizetti (1797-1848)

Nascut Bèrgamo i treballador incansable, és autor de més de 70 òperes. Donizetti connecta la

tradició bel cantista amb un romanticisme encès, reforçant les seves obres amb escenes

concertants de solistes, efectes corals i una cuidada orquestració. Li agradava a més dirigir els

assajos, adaptar la partitura a les característiques dels cantants i encapçalar l’estrena

personalment. També s’ocupava de les tasques de gestió i management, sense perdre el seu bon tracte i la cordialitat amb la gent del seu entorn.

Dijous, 14 de Març a les 19.30h

“La Fi de l’era daurada dels castratti” (Apèndix)

Durant 200 anys van ser els reis de l’escena, els més adorats i els més ben pagats. Els compositors van escriure per a ells algunes de les pàgines més sublims. L’arribada del romanticisme va posar fi al seu temps d’esplendor.Entrada gratuïta: Alumnes EL Musical, AMB, ex-alumnes i professors.

Aportació voluntària: 5 Euros


EL MUSICAL - c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - 93 580 42 46 - www.elmusical.cat