omgangskunde

9.1 levensfase

de levensfase van de mens

1. baby ( 0 - 1.5 jaar )

2. peuter ( 1.5 - 4 jaar )

3. kleuter ( 4 - 6 jaar )

4. schoolkind ( 6 - 12 jaar )

5. jongere ( 12 - 18 jaar )

6. volwassen ( vanaf 18 jaar )

7. oudere ( vanaf 65 jaar )

Big image

ook al is iedereen verschillend, de levensfase zijn voor iedereen ongeveer gelijk.

een levensfase is een bepaalde periode in het leven van een mens.

bijvoorbeeld de kindertijd, volwassenheid en ouderdom elke levensfase heeft zijn eigen kenmerken. in elke levensfase ontwikkeld (veranderd) de mens op lichamelijke, geestelijke en sociaal gebied die ontwikkeling gaat soms heel snel. in nog geen ander half jaar veranderd een hulpeloze baby in een kind dat zelfstandig kan lopen en praten.

Big image

9.2 Baby`s

lichamelijke ontwikkelingen

De motoriek heeft te maken met het leren bewegen. In het begin kan de baby nog heel weinig. Maar al gauw kan een kind al iets pakken met zijn handen. Tegen het einde van het eerste jaar kan het kind ook grotere voorwerpen vasthouden, ook leert het kind zitten kruipen staan en lopen.
Big image

verstandelijke ontwikkeling

een baby ontwikkeld niet alleen zijn motoriek. hij leert ook heel veel andere dingen bv: zijn eerste woordjes of het herkennen van vader moeder broertjes of zusjes. een baby leert door 3 verschillende manieren:


1 ervaren

2 herhalen

3 imiteren


de taalontwikkeling begint met het maken van geluiden. daarna komt het brabbelen en later gaat het kind makkelijk woorden van je over nemen zo leert het kind stap voor stap praten.

Big image