Samsung voorlopig geen oled-tv's

Samsung blijft voorlopig afwezig op de markt voor oled-tv's.

Wat zijn oled-tv's?

Oled word gezien als de opvolger van het plasma scherm. De zwartwaarden en het contrast zijn aanzienlijk verbeterd. Ook heeft een oled scherm diepere kleuren en een nog scherper beeld. Ook heeft het oled-scherm een nieuwe pixel, namelijk een witte. Normaal gesproken werd er alleen gewerkt met rode, groene en blauwe pixels maar door middel van de witte pixels kan er een hogere helderheid gehaald worden, wat het tv kijken nog realistischer maakt!

Wat heb ik eraan?

De oled schermen gaan langer mee dan anderen. Waarom? Dat komt omdat de schermen rgb-pixels ontlasten die niet nodig zijn. Daarnaast werken de oled-tv's niet met backlight maar met pixels die zichzelf verlichten! Dat geeft dus de mogelijkheid de schermen nog dunner te maken.

Reden van afwezigheid

Samsung is al een poosje bezig geweest op de markt voor de oled-tv's. Ze hebben ook al wat tv's geproduceerd maar hebben toch maar even een pauze genomen.


Maar waarom blijft Samsung nog afwezig op de markt voor oled-tv's? Dit doen zij bewust. Het maken van een oled scherm brengt veel kosten met zich mee die verwerkt worden in de consumentenprijs (de prijs die u betaald), deze prijs is te hoog om zo op de markt te brengen.


In Nederland zijn er in de eerste helft van 2014 nog maar tientallen verkocht, de prijs ligt ook nog rond de 4000 euro en ik denk niet dat iedereen dat zomaar kan neerleggen voor een televisie scherm. Daarom heeft Samsung er in mei dit jaar er een stop op gezet en het is nog niet duidelijk wanneer ze weer van start gaan.

Alternatief

Een goed alternatief heeft Samsung wel, namelijk de quantum dot-schermen. Deze schermen verschillen ook van lcd-schermen maar dan op een andere manier. Bij lcd-schermen is de verlichting van de pixels constant aan, bij de nieuwe quantum dot-schermen geven de pixels alleen licht af als dat nodig is.


Hierdoor zijn de quantum dot-schermen nog zuiniger en goedkoper in gebruik. Ook het kleurbereik is beter waardoor het er realistischer en natuurlijker uit ziet.


Dit is goed te zien op de foto hieronder, het linker scherm is een quantum dot-scherm en het rechter scherm niet. Je ziet hier duidelijk verschil in helderheid en de aardbeien op het linker scherm zien er veel scherper maar ook natuurlijk uit dan die op het rechter scherm.

Big image

Concurrenten

Samsung heeft er dan wel een tijdelijke stop op gezet, maar de concurrent LG is daar in tegen juist erg hard bezig met de oled schermen. Zij investeren steeds meer in de oled-productie en hebben dit jaar ook al diverse nieuwe oled-tv's op de markt gebracht. De tv's blijven alleen nog steeds duur met de prijs van duizenden euro's.


LG zal ook quatum dot-schermen gaan produceren naast de nieuwe oled-schermen, dat maakten zij eerder dit jaar bekend.

Nog even wachten dus..

Samsung heeft er dus een stop op gezet maar als u toch wel geïnteresseerd bent kunt u bij de merken zoals LG terecht, voor de echte Samsung fans is het dus nog even wachten tot er een betaalbare oled-tv op de markt zal verschijnen.