Blauw is bitter

Dirk Bracke

Big image
Big image

Wat ik van het boek vond:

1: De genre's van mijn boek:

Ik vind het boek spannend omdat er wel wat actie, kindermishandeling, liefde,… in voor kwam en dat maakte het zo spannend.2:hier is een korte inhoud van het boek:


Lina is 12 en woonde samen met haar ouders en haar zus Teresa in een klein hutten in de Filipijnen Op een dag staat er een man met een auto voor ons hutje en koopt Lina voor 9000 peso’s van papa. In het begin moest Lina alleen kuisen en afwassen maar na enkele dage had ze te maken met kinderprostitutie. Elke nacht had ze 4 à 5 mannen. Ze was er ook achter gekomen dat één van die vele mannen haar zwanger had gemaakt. Ze was vast besloten er mee op te houden en haar vrij te kopen. Maar op het zelfde moment had ze te horen gekregen dat haar zusje in de zelfde situatie zit…3: Personage voorstelling :


Lina: is de hoofdpersonage en word verkocht door haar vader en door andere mannen in kamer 5 misbruikt.

Max: is in de ogen van Lina soms lief maar een oplichter.

Teresa: was heel boos toen ze Lina haar zus een jaar niet had gezien en op bezoek kwam omdat ze belooft had voor altijd bij elkaar te blijven.

Edith en Inez: zijn vriendinnetje die ook ongewild naar de “Blauwe Lotus” zijn gebracht.

Galo: is een jongetje van 6-jaar en heeft nu al met kinderprostitutie te maken. Inez, Edith en Lina zorgen goed voor hem.

Sergio: is de jongen waar Lina achteraf gevoelens voor heeft.

Jim: was eerst heel lief tegen haar maar nam haar dan mee naar een hotelkamer en heeft vreselijke dingen met haar gedaan.4: De plaats:

Het verhaal speelde zich af in deze tijd ergens in Manilla en soms in de Filipijnen.
5: Zeer korte samenvatting (Met woorden):

ik heb het boek in een paar woorden samengevat:

- moeilijk

- Bedrog

- Druggebruik

- Ongewenst seks

- Droevig

- Spannend


6: Over Dirk Bracke:


Dirk Bracke heeft meerdere boeken geschreven zoals zijn 1ste (1993) boek steen vervolgens blauw is bitter, een vlieg op de muur,… hij heeft 36 boeken zijn laatste boek is geschreven in 2012 en noemt: Rollercoaster. De meeste van zijn boeken behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoestanden. Dirk Bracke verkocht in 16 jaar tijd ongeveer 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken. In 2010 werd het boek: het engelenhuis verfilmt tot de film “BO”. Hij heeft 8 prijzen gewonnen.

Andere info:

Hij is een Vlaamse schrijver en schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken in een postsorteercentrum. Nu is hij voltijds schrijver.