Stadsretreat Amsterdam

30 maart t/m 8 april 2015

Voorjaarsschoonmaak van je mind

Klaar met de winter en ruimte maken voor het nieuwe?

Doe mee met de 10-daagse voorjaarsretraite in het mooie Shambhala Meditatie Centrum in Amsterdam! Iedereen met enige meditatie-ervaring is welkom om voor langere of kortere tijd bij ons aan te schuiven. Deelname is op basis van een vrijwillige bijdrage.

Kijk snel in je agenda of je ruimte kunt maken, en kom met ons beoefenen!

Details

De Stadsretreat is een initiatief van leden van het Shambhala Centrum vanuit de behoefte om dichtbij huis intensief te mediteren. Het is geen officieel programma, dus er zijn ook geen lezingen, maar wel kan meditatie-instructie geregeld worden.


  • We mediteren gedurende 10 dagen van 6 - 8 uur, 9 - 12 uur en 14 - 18 uur,
    met om 7 uur lichamelijke oefeningen, om 11 uur een contemplatie en om 16 uur een voorlezing.

  • We ontbijten tussen 8 en 9 uur en eten warm tussen 12 en 14 uur. De maaltijden zijn in stilte; erna en ervoor mag gesproken worden. Om 15.30 uur is er thee met fruit.
    Mee-eten mag en kan altijd. We rekenen een vaste prijs van €2,50 voor het ontbijt en €5 voor het middagmaal en fruit. Wat over is gaat in de donatiepot.


  • Gedeeltelijk deelnemen? Dat mag! Bijvoorbeeld dagelijks van 7 tot 8 uur, alleen 's middags, of 3 halve of hele dagen aan een stuk. Welk plannetje je ook hebt: ben je committed om te komen, meld je dan aan. Zo draag je bij aan de sacred container.

  • De Stadsretreat is vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van het SMCA. Natuurlijk is het fijn voor het centrum als je, indien je regelmatig komt, iets in de donatiepot stopt.

  • Voor wie niet? Een hele retraite is best zwaar. Als je een kwetsbare gezondheid hebt, psychisch of lichamelijk, doe het dan rustig aan. Overleg even met de coördinator als je hierover twijfelt.

  • Voor leden van het SMCA geldt de Stadsretreat als weekthün, mits je 7 dagen achtereen alle sessies hebt gevolgd. (Ivm deelname aan ESA of WA.)

Veel gestelde vragen

Is er een leraar aanwezig?

Officieel niet. Afgelopen jaren is echter gebleken dat verschillende leraren regelmatig de Stadsretreat bezochten: die kun je dan gerust aanschieten.


Kan ik meditatie-instructie ontvangen tijdens de retreat?

Tijdens de retreat is er dagelijks wel iemand beschikbaar voor een interview of meditatie-instructiegesprek. Geef tijdig aan dat je hier behoefte aan hebt, dan kunnen we dat voor je regelen.


Ik ben vajrayana student, kan ik ook meedoen?

Ja, dat kan. Je kunt tijdens de zittijden gebruik maken van de aparte schrijnruimte hiervoor, en in de pauze samen met de groep eten.


Ik ben geen lid van het SMCA en ben er zelfs nog nooit geweest, mag ik toch komen?

Ja hoor. Zorg er wel voor dat je van te voren meditatie-instructie hebt ontvangen. Dat kan gedurende het hele jaar door. Informeer bij het SMCA naar de mogelijkheden.


Ik heb elders instructie ontvangen, mag ik ook volgens die instructies mediteren?

Dat ligt eraan. Niet als je daar vreemde geluiden of bewegingen bij maakt. Zolang je rustig op je kussen blijft zitten en niemand stoort, ben je echter vrij om te doen wat je wilt doen.


Mag ik later komen of eerder weg?

Zeker, maar probeer zo mogelijk aan te sluiten bij de officiële begin- of eindtijden.


Kan ik op het centrum slapen?

Nee, helaas, dat mag niet. We kunnen wel binnen de sangha voor je informeren of er iemand is die jou een slaapplek in Amsterdam kan bieden.

Aanmelden

Contactpersoon: Alexandra van Smoorenburg