SISTEMES OPERATIUS

Dome Barragan 4.1

Sistema Operatiu

Un sistema operatiu, és el conjunt de programes que permeten la comunicació de l'usuari amb l'ordinador. També gestiona els recursos de manera eficient i proporciona una interfície en pantalla.

Conveniència: Fa més convenient l'ús de l'ordinador

Eficiència: Permet que els recursos s'utilitzin de manera eficient i responsable.

Habilitat per evolucionar: Ha de ser capaç de acceptar noves funcions sense problemes.

Encarregat d'administrar el hardware: Ha de ser eficaz, reben las senyals provenients dels perifèrics i Hardware en general.

Relacionar dispositius: Es cuan el sistema operatiu detecta un altre sistema operatiu conectat a si mateix.

Algoritmes: Fa el ús de l'ordinador més racional i eficient.

Linux

Linux (o GNU / LINUX, més correctament) és un Sistema Operatiu com MacOS, DOS o Windows. És a dir, Linux és el programari necessari perquè el teu ordinador et permeti utilitzar programes com: editors de text, jocs, navegadors d'Internet, etc. Linux pot usar-se mitjançant una interfície gràfica de la mateixa manera que Windows o MacOS, però també pot usar-se mitjançant línia de comandes com el DOS.


Linux té el seu origen en Unix. Aquest va aparèixer en els anys seixanta, desenvolupat pels investigadors Dennis Ritchie i Ken Thompson, dels Laboratoris Telefònics Bell. L'any 1987, Andrew Tanenbaum va desenvolupar un sistema operatiu semblant a Unix, anomenat Minix, per ensenyar als seus alumnes el disseny d'un sistema operatiu. A causa de l'enfocament docent de Minix, Tanenbaum mai va permetre que aquest fos modificat, ja que podrien introduir-se complicacions en el sistema per als seus alumnes.


Un estudiant finlandès anomenat Linus Torvalds, va decidir escriure el seu propi sistema operatiu compatible amb Unix. Torvalds va decidir aprofitar el sistema GNU i completar-lo amb el seu propi nucli, que va batejar com Linux (Linux Is Not Unix).

Windows

Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft. Va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari. Microsoft Windows ha arribat a dominar el mercat del PC, superant al Mac OS, que havia estat introduït prèviament. A partir d'octubre de 2009, Windows tenia aproximadament el 91% de la quota de mercat dels sistemes operatiusclient usats a Internet. La versió més recent d'un Windows client és el Windows 8; la versió més recent deservidor és el Windows Server 2012.

Apple

Coneguda abans com a Apple Computer Inc., és una empresamultinacional estatunidenca que dissenya i fabrica productes electrònics de consum i programari per als seus productes. Els més coneguts són els ordinadors Mac, els iPod, l'iPhone i l'iPad. El programari que desenvolupa Apple inclou el sistema operatiu Mac OS X, el reproductor de contingut multimèdia iTunes, l'iLife conjunt de programari per a la creació multimèdia, l'iWork conjunt de programari de productivitat, i Final Cut Studio, un conjunt professional per a l'edició d'àudio i pel·lícules. La companyia té més de 250 tendes a més de nou països i una botiga en línia on ven els seus productes. Apple es va establir a Cupertino, Califòrnia l'1 d'abril de 1976.