BLOK 3

nooit meer oorlog

Marshallplan

in de oorlog waren er meer dan 45 miljoen mensen gedood. bij de joden was de oorlog het ergst 6 miljoen mensen hadden de oorlog niet overleeft. zij waren opgepakt door de nazi's en in concentratiekampen gedood. De Amerikaanse minister bedacht in 1947 een plan bedacht om Europa te helpen. Het: MARSHALLPLAN.

Europese samenwerking

de landen wilden een nieuwe oorlog voorkomen. daarom gingen de europese landen samenwerken over de productie en handel, kolen en staal. zonder kolen en staal konden landen geen oorlog voeren.

in 1951 spraken 6 Europese landen af hoeveel staal en kolen ieder land mocht gebruiken. Deze landen vormden de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS)

Economische samenwerking

In 1951 gingen zes Europese landen samenwerken in de EGKS. Meer samenwerking tussen de landen is ook goed voor de economie. In 1957 vormden ze de Europese Economische Gemeenschap (EEG). In 1993 zijn er nieuwe afspraken gemaakt en ontstond de Europese Unie (EU). Er zijn nu 27 landen lid van de EU

afspraken

De EU-landen hebben in 1993 het volgende afgesproken:

Als bedrijven uit EU-landen iets kopen buiten de EU, moeten ze invoerheffingen betalen.

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen en diensten

Mensen uit de EU-landen mogen in alle landen van de EU werken.

mensen uit de EU-landen mogen hun spaargeld naar andere landen van de EU brengen.

Europees geld

In Nederland betalen we met de euro. Er zijn 17 Europese landen waar ze ook de euro hebben. Maar als je naar de VS gaat kun je niet meer met de euro betalen.

De prijs die je voor buitenlandse geld betaalt, is de wisselkoers.

Ook voor bedrijven is de euro handig. ze kunnen gemakkelijker handelen, want ze hoeven geen geld te wisselen. En dat is goedkoper, want voor het wisselen van geld moet je de bank geld betalen.

Wie is de baas?

Net als een land heeft de Europese Unie een bestuur:

De Europese Commisie is een soort Europese regering elk land levert 1 eurocommissaris een soort minister.

De leden van het Europese Parlement worden gekozen door de europese burgers