Michiel de Ruyter.

24 maart 1607 - 29 april 1676

Jeugd.

Michiel de Ruyter groeide op in de tachtig jarige oorlog. Hij begon als touwslager (daar verdiende hij 6 stuivers per week mee). Toen hij 11 was kon hij meevaren als hoofdbootsmansjongen. Hij had een handigheid hij daar goed kon gebruiken.

In het voorjaar van 1623 (hij was toen 16), bij een zeegevecht met kapers in de Golf van Biskaje, werd hij gevangen genomen. Maar toen ze aan land gingen wist hij, met nog twee mensen, te ontsnappen. Ze zijn toen helemaal lopend naar Vlissingen gegaan. Onderweg klopten ze bij huizen (in Frankrijk) aan om eten te vragen, want ze hadden geen geld.

MICHIEL DE RUYTER trailer

Bij de handelsvloot en bij de marine

Toen hij ouder was ging hij op walvisvaart en maakte handelstochten. Hij noemt zich dan voor het eerst "De Ruyter". In 1640 werd hij kapitein en voer hij 2 keer naar Brazilië. Daarna stapte hij over naar de Nederlandse oorlogsvloot. Michiel Adriaenszoon de Ruyter was erg geliefd bij zijn manschappen. Hij trainde ze goed. Hij hield als eerste spiegelgevechten,dat zijn schijngevechten waarbij een zeeslag werd geoefend. In 1652 ging hij leven van de rente van zijn verdiende geld, ging met pensioen, kun je zeggen.