Wat ik was

Meg Rosoff

Zal ik je vertellen over het jaar dat ik de liefde ontdekte?

Hilary, een oude man, denkt terug aan het jaar dat hij 16 was, het jaar dat hij de liefde ontdekte. Hij vertelt over zijn aankomst in St. Oswald, een traditionele kostschool aan de kust, en zijn ontmoeting met de vrijgevochten Finn. Hilary is geïntrigeerd door de bijzondere jongen en probeert zo veel mogelijk tijd met hem door te brengen, zelfs al heeft hij het gevoel dat hij nooit echt tot Finn kan doordringen. Maar dan wordt Finn ziek en alles verandert …

What I Was by Meg Rosoff

Fragment

Zal ik je vertellen over het jaar dat ik de liefde ontdekte?

Ik was van twee kostscholen afgetrapt en het laatste wat ik wilde, was naar die derde, hier, aan de kust van East Anglia. Maar zonder St. Oswald had ik niet de vissershut ontdekt met zijn roodgloeiende kachel, gestreepte dekens en zeemonstersoep. Zonder St. Oswald had ik niet de jongen ontmoet met de mooie ogen, de vage glimlach en zijn mistige verleden. Zonder St. Oswald had ik Finn niet ontmoet. En zonder Finn zou er geen verhaal zijn.

In de pers

Knack

Rosoff speelt op een hoogst oorspronkelijke manier met seksuele identiteit, met de clash tussen tijd en ruimte, geschiedenis en toekomst. En met haar taal, humor en levensvisies, die ze hier en daar in de mond van haar hoofdpersonage legt.

Trouw

Wat ik was neemt net zo onverwacht gretig bezit van je als een overrompelende eerste liefde. Terwijl het verhaal behoedzaam verloopt, gloeit er tussen de regels een onweerstaanbare aantrekkingskracht die je naar het boek doet verlangen zodra je het even hebt weggelegd.

The Times

Meg Rosoff is one of a handful of gifted writers to have seized adolescence as a territory worthy of respect. Her books are mordantly funny and searingly well written, they read like Samuel Beckett on ecstasy.

Literaire prijzen

2008 Der Luchs des Jahres Book Prize, shortlist

2008 Carnegie Medal, shortlist

2007 Costa Children's Book Award, shortlist

Creatieve verwerking

Wat ik was

Over de auteur

Op haar 32e verhuisde Meg Rosoff, nu 55, van New York naar Londen. Ze ontmoette er haar man, de schilder Paul Hamlyn, en kreeg een dochter met hem, Gloria.


Op haar 47e stierf haar jongste zus Debby aan kanker en kreeg ze zelf borstkanker. Ze besloot geen tijd meer te verliezen en maakte haar schrijversdroom waar. Haar debuut Hoe ik nu leef (2004) won meteen talloze prijzen en krijgt binnenkort een verfilming.


De jaren daarna volgden nog andere bejubelde adolescentenromans, zoals Het toevallige leven van Justin Case, Wat ik was, Niemands bruid en In het begin was er ... Bob.


Meg Rosoff behoort tot de internationale top van de jeugdliteratuur.

Boektoppers

De Boektoppers blijken een heuse succesformule om leerlingen in het secundair onderwijs aan te zetten tot lezen. Onder het motto 'per graad vijf (top)boeken voor de prijs van één' bieden de Boektoppers uw leerlingen úren puur leesplezier voor een vriendelijke prijs. De geselecteerde boeken vertellen stuk voor stuk een ijzersterk verhaal, boeiend van het begin tot het einde.

Bestel nu uw pakket van 5 boeken voor slechts € 19,75!