Waterkwaliteit

25-03-2015

Inleiding

Wij hebben voor de buitenopdracht waterkwaliteit gekozen. Hierbij onderzoek je een locatie op de kwaliteit van het water. Dit kun je bepalen door waterdiertjes en waterplanten te bekijken. Op een plek waar veel vervuiling is, verdwijnen de macro-invertebraten.

Als locatie hebben wij gekozen voor een zijrivier van de Vecht, die achter de Wavin loopt.


Wat is de waterkwaliteit van de zijrivier bij de Wavin?

Hypothese

Wij denken dat de waterkwaliteit niet goed is. Ten eerste omdat we verschillende keren gelezen hebben dat de Vecht niet schoon is en ten tweede omdat de rivier zo dicht bij een fabriek staat. Een fabriek verbruikt veel producten en het is een makkelijke optie om dit in een rivier te dumpen.

Werkwijze

Eerst hebben we de vragen, zoals bijvoorbeeld wat het weer was, ingevuld. Toen hebben we de PH-waarde en de temperatuur opgemeten. Daarna hebben we waterplanten en waterdiertjes gevangen en gedetermineerd.

Resultaten

PH-waarde = 5

temperatuur = 6 graden

Big image

Conclusie/Discussie

Het water van de zijrivier is matig vervuild, omdat de biodiversiteit erg klein was. We hebben lang gezocht, maar weinig gevonden. De dieren die er leven, leven alleen in (matig) vervuild water. Er waren ook maar weinig planten. Het water was bruin en het stonk er. De PH-waarde was normaal.


We vonden zelf dat dit geen ‘leuke’ rivier was om te onderzoeken. De dingen die we gevangen hadden vielen ons tegen. Als we het anders zouden moeten doen, dan zouden we naar een andere plek gaan. Ook zouden we oude kleding aandoen