Allergie

Uitleg over de verschillende typen allergische reacties

Waarom deze flyer?

Deze flyer is ontwikkeld om u duidelijkheid te verschaffen over de betekenis van verschillende typen allergieën. Bovendien is het voor u als cliënt van belang om te weten welke allergenen er zijn.

Als het afweersysteem overmatig reageert op normaal onschadelijke stoffen uit de buitenwereld, is er sprake van overgevoeligheid. Overgevoeligheid in lichamelijke zin is op zichzelf weer een verzamelnaam voor de begrippen allergie, hyperreactiviteit en intolerantie. Een allergie is een immunologische overgevoeligheidsreactie gericht op een lichaamsvreemde, maar meestal onschadelijke stof, die leidt tot een al dan niet omkeerbare ontstekingsreactie die vervolgens schadelijk is voor het lichaam. Er zijn vier typen allergiereacties.
Big image

Voedselallergie komt vooral voor als IgE-gemedieerde allergie of als IgA-/celgemedieerde allergie (coeliakie). Lactose-intolerantie is een bekend voorbeeld van niet-allergische voedselovergevoeligheid.


De klinisch meest voorkomende vorm van allergie is type I die meestal IgE-gemedieerde allergie of ook wel atopische allergie wordt genoemd. Atopie is een benaming voor de meestal overgeërfde neiging om IgE-antistoffen te produceren na contact met een kleine hoeveelheid allergeen en als gevolg hiervan te reageren met ziektebeelden als astma, rhinoconjunctivis of eczeem. Door een allergische reactie neemt vaak de mate van overprikkelbaarheid van een eindorgaan (neus, longen, huid) in kwantitatieve zin toe.

Type IV

Antigeengesensibiliseerde T-cellen (afweercellen) scheiden lymfokinen uit na secundair contact met hetzelfde antigeen. Cytokinen induceren ontstekingsreacties, en activatie en aantrekking van macrofagen, die ontstekingsmediatoren uitscheiden.

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten.


De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken extra duidelijk vermeld moeten worden op het etiket.


Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product:

Big image
Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals onder andere in alle soorten gewoon brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook zit het in producten waarin een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt.Lactose komt vooral voor in de volgende melkproducten:

  • melk en karnemelk

  • chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken zoals Rivella en Taksi

  • geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk

  • zachte geiten- en schapenkaas

  • smeltkaas, smeerkaas, zachte buitenlandse kaas, verse kaas en Hüttenkäse

  • yoghurt, kwark en kefir

  • vla, pap, pudding en mousse

  • slagroom, zure room en crème fraîche


Melksuiker komt ook voor in producten waarin melk, melkpoeder of bepaalde bestanddelen uit melk zijn verwerkt. Dit staat vermeld bij de ingrediënten op de verpakking.

In harde kaas, zoals Goudse kaas, zit geen lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken.

Praktijk Beter in Balans

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.