CABLE ELECTRODINÀMIC

UNA MANERA DE NETEJAR LES DEIXALLES ESPACIAL

PROBLEMÀTICA DE LES DEIXALLES ESPACIALS

La brossa espacial o ferralla espacial són objectes creats per l'home que estan actualment en òrbita al voltant de la terra però que no tenen cap tipus d'utilitat pràctica.

La brossa espacial està formada per quasi qualsevol cosa, que pot anar des d'etapes senceres d'un coet o satèl·lits fora de servei, fins a fragments d'explosions, capes de pintura, residus provinents dels acceleradors sòlids, líquid refrigerant de satèl·lits amb generadors nuclears i altres petites partícules.


La majoria d'aquest objectes inusuals acaben reentrant a l'atmosfera de la terra en poques setmanes degut a les òrbites en les que van ser deixats anar i a causa de la seva mida reduïda. Coses com aquestes no representen la part més important del problema de la desferra espacial. Unes 100 tones de fragments creats per uns 200 incidents continuen en òrbita. La majoria de la brossa espacial es concentra en òrbites terrestres baixes (LEO), tot i que també se'n poden trobar més enllà de les òrbites geosíncrones.


La preocupació que genera la brossa espacial està creixent en els darrers anys, ja que les col·lisions a velocitats orbitals poden causar greus avaries en satèl·lits operatius a la vegada que poden produir encara més ferralla descontrolada en el procés. Darrerament algunes naus espacials, com l'Estació Espacial Internacional, s'han blindat per intentar lluitar contra aquests impactes, o com a mínim, intentar minimitzar-los. Els astronautes quan realitzen treballs a l'exterior d'aquests complexos espacial també poden ser vulnerables a aquests impactes.


El comandament estratègic americà manté un catàleg que actualment té inventariats uns 10.000 objectes, entre altres coses per evitar de confondre'ls amb míssils provinents d'un país hostil. Les dades per mantenir el catàleg es recullen des de bases terrestres emprant tant radars com telescopis i des d'un telescopi espacial. Tot i aquests esforços, la majoria de restes espacials continuen estant descontrolades. Segons els models de la ESA, hi ha més de 600.000 objectes més grans d'un cm en òrbita.


Un dels darrers incident de la història pel que fa a la creació de brossa espacial, va ser la prova d'una arma antisatèl·lit (ASAT) que realitzar la Xina el passat 11 de gener del 2007. Aquesta prova va generar més de 900 fragments detectables i es calcula que addicionalment es podrien haver dispersat més d'un milió de fragments d'un mil·límetre o més.


La primera col·lisió verificada amb un tros de ferralla espacial prèviament catalogada, la va patir l'any 1996 el satèl·lit francès CERISE del qual se'n va despendre una part.

---------------------------------------------------------------

EXPLICACIÓ DEL MÈTODE (CABLE ELECTRODINÀMIC)

Els cables electrodinàmics són llargs conductors que es poden operar sobre principis electromagnètics, com generados (mitjançant la conversió de l'energia cinètica a l'energia elèctrica) o com motors (mitjançant la conversió de l'energia elèctrica a l'energia cinètica).


El potencial elèctric és generat a través d'una corretja de conducció pel seu moviment a través del camp magnètic de la Terra. La elecció del metall conductor per ser utilitzat per un cable electrodinàmic ve determinat per una varietat de factors. Els principals factors inclouen generalment una alta conductivitat elèctrica, i baixa densitat. Els factors secundaris, depenent de l'aplicació, inclouen el cost, la resistència a la tracció, i el punt de fusió.L'operació consisteix en acoplar aquests aquestes deixalles al cable, que es capaç d'aprofitar el magnetisme de la Terra per generar l'arrossegament i reduir progressivament la velocitat a la que encara siguin orbitant els satèl·lits obsolets o les fases dels coets. D'aquesta manera, les faria retornar a l'atmosfera terrestre on es desintegrarien.

Big image

---------------------------------------------------------------

PROMOTORS DEL CABLE ELECTRODINÀMIC

Per elaborar el cable electrodinàmic, l'Agència Espacial Japonesa (JAXA) ha tingut l'ajuda d'una empresa d'Hiroshima (sur del país) famosa per fabricar reds de pesca d'alta calitat.


La companyia, Nitto Seimo, ha tardat casi 10 anys en crear aquest cable, format per tres finísims fils d'alumini de 0,1 milímetres de gruix cada un, mitjançant l'ocupació de la maquinaria que utilitza per confeccionar l'aparell.

Big image

---------------------------------------------------------------

AVANTATGES

Alguns dels avantatges del cable electrodinàmic són:


  • Aquest mètode fa que el nombre de deixalles espacials disminueixin.


  • Les naus poden utilizar llargs i forts conductors per canviar les òrbites de la nau espacial i això fa que els viatges espacials siguin significament més barats.

Big image

---------------------------------------------------------------

INCONVENIENTS

Alguns dels inconvenients del cable electrodinàmic són:


  • La fabricació del cable és molt car


  • Una de les complicacions del cable electrodinàmic es que si la corretja es trenca, la direcció del corrent s'inverteix


  • La fabricació del cable és molt llarga


  • Les corretges electrodinàmiques desplegades al llarg de la vertical local ('corretges penjant') pateixen inestabilitat dinàmica


  • Per l'elecció del metall conductor per ser utilitzat en el cable electrodinàmic ve determinada per una varietat de factors. Principalment, inclouen generalment una alta conductivitat elèctrica i baixa densitat. Els factors secundaris, depenen de l'aplicació, inclouen el cost, la resistència de la tracció i el punt de fusió.  • Inesperades descàrregues electroestàtiques poden fer que els cables electrodinàmics es tallin i això pot fer que la electrònica es danyi.
Big image

---------------------------------------------------------------

COST DEL CABLE ELECTRODINÀMIC

El cost d'aquesta operació és de milions d'euros.
Big image

---------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------