Vulkanische verschijnselen

Geiser

Geisers

Naast vulkanen zijn er ook andere vulkanische verschijnselen zoals de geiser. De geiser is een heet waterbron die om de secondes heet water stoom de lucht in spuit. Hoe zit een geiser in elkaar eigenlijk? Dat komt door magma dat ondergronds water aan de kook brengt. Door de warmte zet het water uit en komt er een scheur in de grond en spuit het kokend water omhoog.

Er zijn verschillende geisers, maar de meest beroemdste geiser en de meest actieve geiser is The Old Faithful. The Old Faithful ligt in de Verenigde staten in het amerikaanse Yellowstone national park in het upper. The Old Faithful geldt als de grootste attractie van het park.

De uitbarsting van The Old Faithful kan wel tot 32.000 liter kokend water zo'n 56 meter hoog spuiten. The Old Faithful barst om de zestig tot tachtig minuten uit en duurt wel anderhalf tot vijf minuten voor dat het klaar is.


WEETJE OVER THE OLD FAITHFUL

The Old Faithful is was ontdekt in 1870 18 september en is zo genoemd door Henry D.Washburn.


De hoogte van The Old Faithful is wel 2.240 meter hoog.

Big image
Big image
Big image
Zoals je ziet op de foto hier boven zie je een schematische tekening van een geiser hoe een geiser in elkaar zit.


Helemaal rechts onder zie je staan gesmolten gesteente dat kom door omdat het zo heet is ondergronds dat het gaat smelten.

Als je naar links kijkt op het plaatje zie je water reservoir dat is eigenlijk het vocht en dat maakt water en als het heel heet is spuit het zo omhoog en dan ontstaat er gas en water damp met water zelf.Gemaakt door Adnane Fakirou