4 C's

Van 4 P's naar 4 C's: Een revolutie in marketing

Plaats

Gemak van de klant

Plaats wordt convenience, ofwel gemak.
'Gemak', een begrip waar de mens steeds meer naar verlangt. Het begrip geeft aan dat mensen steeds gemakkelijker hun product willen bereiken. Steeds meer mensen kampen immers met het probleem genaamd 'tijdtekort'. Dit geldt uiteraard niet voor specialty goods. Een winkel of webshop die thuis bezorgd, tijdens avonduren, steekt in op het gemak van de klant.

Het belangrijkste verschil met plaats is dat het niet zozeer meer op het 'pushen' aankomt. Convenience houdt in dat de klant meer verleidt moet worden en zelfs thuis benadert zal worden om producten en/of diensten te verkopen.

Voorbeeld: vroeger zette een bedrijf een vestiging in het midden van een dorp om zo een gunstige centrale ligging te krijgen en 'pushte' het de mensen naar deze locatie toe (plaats). Tegenwoordig biedt het bedrijf een service waarbij de klant producten via (mobiel) internet kan bestellen en de producten worden thuisgebracht door het bedrijf (gemak).
Big image
Ondernemersthema's - Klantenbinding

Prijs

Kosten voor de consument

Prijs wordt cost to customer, ofwel kosten voor de klant.
Bij prijs ging het voornamelijk om de prijs van het product of de dienst, zoals de inkoopprijs en/of de prijs van de concurrent. De focus komt meer op de besteding van de klant. Zijn er bijvoorbeeld reparatie- of abonnementskosten aan verbonden? Ook zijn moeten de verzendkosten niet te hoog worden voor de klant. Leuk zo'n all-inclusive naar Tenerife voor €350,- euro, maar zorg er alstublieft niet voor dat de klant zich kapot gaat ergeren aan die €70,- euro voor een parkeerplaats op Schiphol. De consument doet zelf ook veel vaker onderzoek op internet voor een overzicht van mogelijke extra kosten voor een bepaald product.

Kortom, het belangrijkste verschil van prijs ten opzichte van cost to customer is dat er meer moet worden gekeken naar wat voor extra kosten er voor de klant bij gaan komen. Daarom is cost to customer veel socialer ten opzichte van de klant dan prijs.

Voorbeeld: in het verleden bood een vliegmaatschappij een vakantie voor €300,- euro per persoon aan naar Marmaris, Turkije. Het belangrijkste standpunt voor het hanteren van de prijs is omdat deze €20,- euro lager ligt dan die van concurrent Corendon (prijs). Tegenwoordig biedt dezelfde vliegmaatschappij de reis voor €350,- euro aan. Daarbij kan de klant ook 8 dagen lang gebruik maken van het parkeerplaats bij Schiphol. Het offeren van een parkeerplaats staat bij de advertentie gemeld zodat de klant het besef heeft dat deze niet nog eens voor een extra €70,- euro komt te staan (cost to customer).
Big image
The Hidden Costs of Consumer Grade Devices

Product

Consumentenoplossing

Product wordt customer's solution, ofwel consumentenoplossing
Voornamelijk werd er bij de P van product gekeken naar de verpakking, de functie en het merkimago. Tegenwoordig moet er meer worden gekeken naar een manier waarop de klant een soort van behoefte voor het product dient te hebben. Een bekend voorbeeld is een scène uit de bekende film 'The Wolf of Wall Street' gebaseerd op een rijke zakenman uit de jaren negentig genaamd Jordan Belfort. In de betreffende scène vraagt Jordan Belfort (gespeeld door Leonardo DiCaprio) aan één van zijn collega's om hem een pen te verkopen. De eerste collega probeert het door te omschrijven wat voor een mooie pen het is. Jordan Belfort is 'not amused'. De volgende collega zegt tegen Belfort: 'write your name on this piece of paper.' Wanneer Belfort om zich heen kijkt voor iets om mee te schrijven zegt dezelfde collega vervolgens: 'oh you don't have a pen anymore.' In de scène wordt dus een situatie gecreëerd en geschetst waarop je iemand een product nodig kan laten hebben.

Het verschil zit hem dus voornamelijk in de behoefte van de klant. Waar er bij de P van product meer werd gelet op de manier waarop het product werd aangeboden, wordt er bij de C van customer's solution meer op de behoefte van de klant gespeeld ten opzichte van het product.

Voorbeeld: een aantal jaren geleden plaatste een bedrijf in tuingereedschap een advertentie in een folder met daarin uitgebreid de eigenschappen van het gereedschap. Het gereedschap was beter dan de anderen en ligt superlekker in de handen (product). Vandaag plaatste datzelfde bedrijf weer een heggenschaar in een folder, met daarbij de tekst: 'koop nu deze gloednieuwe heggenschaar, want die heggen gaan zichzelf niet knippen' (customer's solution).
Big image
{Customer Solution Profit} **WEB SOLUTION**

Promotie

Communicatie

Promotie wordt communication, ofwel communicatie.
Promotie is een gegeven. Een gegeven puur en alleen afkomstig van de verkoper. Bij promotie wordt gekeken naar allerlei manieren om het product aan te smeren bij de doelgroep. Het begrip 'communicatie' dient als een manier van communiceren tussen het bedrijf en de klant. Met name het begrip 'interactief' wordt veel toegepast met communicatie. Denk bijvoorbeeld aan een klantenservice die makkelijker te bereiken is. Zo zat ik laatst in de auto naar een festival. Ik vroeg me af of de 15 kilogram bagage die ik meeneem in het vliegtuig tijdens mijn vakantie naar Malta ook verdeeld mag zijn over twee koffers. Voorheen zou ik eerst een computer tot mijn beschikking nodig moeten hebben, om ergens via via op een subpagina van Transavia te komen waar ik het e-mailadres van de vliegmaatschappij zou kunnen vinden om zo een e-mail te sturen. Afgelopen weekend kon ik makkelijk vanuit de achterbank van de auto een zogenaamde 'PM' (Personal Message) sturen naar Transavia via Facebook. Binnen een kwartier had ik een vriendelijk antwoord van Transavia terug.

Het belangrijkste verschil is dus een wederzijdse communicatie. Bij de P van promotie kwam de boodschap alleen vanuit het bedrijf. Bij de C van communication toont een bedrijf op allerlei wijzen dat het niet bang is om in interactie met de klant te staan.

Voorbeeld: treinmaatschappij NS plaatste een aantal jaren geleden een advertentie in De Telegraaf met daarin een zomeraanbieding, reizigers konden voor €15,- euro de hele dag met de trein door Nederland reizen (promotie). Voor de volgende zomer plaatst NS weer een advertentie in De Telegraaf, wederom gaat het om een prijs van €15,- euro waarvoor reizigers het hele land door kunnen reizen op de dag van aankoop. Tevens wordt er in de advertentie verwezen naar een Facebook- en een Twitterpagina, zo weet de doelgroep dat ze met vragen contact op kunnen nemen met NS via deze social media (communication).
Big image
Why Companies Need Enterprise Social Networking