Pesten

Pesten is niet leuk dus doe daar niet aan mee!

Wat is pesten,

Pesten is niet alleen iemand slaan of schoppen (lichamelijk geweld), maar ook iemand geestelijk pijn doen (psychisch geweld). Je bent bang, wordt uitgescholden of buitengesloten. Maar ook de dreiging dat je geslagen kan worden, kan iemand angstig en onzeker maken.
Psychisch geweld kan soms zelfs erger zijn dan lichamelijk geweld. Bedreigingen, beledigen of doodzwijgen, het kan iemand wanhopig en gefrustreerd maken. Je wordt onzeker, hebt minder vertrouwen in jezelf en het wordt ook moeilijker om anderen te vertrouwen. Dit nare gevoel werkt vaak nog lang door, ook als het pesten al gestopt is. In het ergste geval ziet een slachtoffer zelfs de leuke dingen in het leven niet meer!

10 tips tegen pesten

1. Praat veel met elkaar over pesten.

2. Je bent stoerder als je NEE zegt , en niet meedoet met pesten.

3. Als er iets vertel dat altijd aan je juf/meester , ouders of begeleiding.

4. Probeer jezelf te verplaatsen in diegene die gepest word.

5. Zet geen groepjes tegen elkaar op , maar zoek elkaar op.

6. Stop uitsluiten , discrimineren of roddelen met woorden , briefjes , internet of telefoon.

7. Chanteren en bedreigen doen wij niet , fysiek geweld ook niet.

Stoeien mag , vechten niet.

8. Kom op voor je zelf , geloof in je zelf en laat niet over je heen lopen.

9. Help een gepest kind en sluit niemand buiten.

10. Lach met elkaar en niet om elkaar.

Tips hoe je met pesten om kunt gaan

Als je wordt gepest kan dat je helemaal veranderen zoals je wordt onzeker, je voelt je alleen. Daarom doen de pesters dat; zij pesten en jij verandert daardoor. Zo kunnen zij heel gemakkelijk doorgaan met pesten. Dus probeer het de pesters zo moeilijk mogelijk te maken. Maar hoe? Door voor jezelf op te komen dat is het alle belangrijkste! Zeg dat het geen zin heeft om jou te pesten, want dat verandert echt niet hoe je eruit ziet of wie je bent. Zoek kinderen of mensen op die je kunnen helpen. Als je samen met anderen bent, geeft dat de pester minder macht.


Vertel het altijd aan je juf of meester
Vertel altijd je juf of meester dat je wordt gepest. Hij of zij zal proberen om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door te praten met de pester, of zelfs met de hele klas als je dat zelf wilt het hoef niet want het is best moeilijk om dat aan de hele klas te vertellen. Mocht dit niet helpen en gaat het pesten gewoon door, zeg dit dan steeds weer tegen de juf of meester! Hij/zij kan soms niet zien of merken dat het pesten nog doorgaat. Dus vertel het iedere keer. Alleen dan kan je juf/meester jou helpen.

Vertel het ook altijd aan je ouders
Vraag ook altijd je ouders of zij je helpen. Misschien dat je ouders vroeger ook zoiets hebben meegemaakt. En hebben ze daardoor goede tips voor je.
Ook kunnen ze je troosten als het even tegenzit. Even je verhaal kwijt kunnen, kan al een verschil maken.