Weerbaarheidstraining

Maak jezelf weerbaarder!

WAT IS DE VISIE VAN DEZE WEERBAARHEIDSTRAINING?

Zorgen dat de deelnemer door middel van het oefenen van vaardigheden zichzelf concreet weerbaar op kan stellen tegenover de ander, zodat je geen slachtoffer wordt.


VOOR WIE IS DEZE METHODIEK?


Weerbaarheidstrainingen zijn er voor iedereen. Ze kunnen ook ingezet worden voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Training in weerbaarheid is dan vooral ook een vorm van preventie.WAAR WORDT DE METHODIEK VEEL TOEGEPAST?


Mensen die in een onveilige omgeving zijn opgegroeid zullen sneller naar een weerbaarheidstraining toe komen als mensen die in een veilige omgeving zijn opgegroeid. Bijv. mensen die zijn misbruikt of zelfs verkracht zijn hebben vaak een laag zelfbeeld en vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen. Dan is een weerbaarheidstraining heel erg goed om jezelf sterker te maken.

WAT IS HET DOEL VAN DEZE METHODIEK?

Het doel van weerbaarheidstrainingen zijn dat je op een passende manier op kunt komen voor je eigen grenzen en behoeften en rekening kan houden met wensen en grenzen van de anderen.


WAT IS DE WERKWIJZE?


De trainer moet rekening houden met het levensverhaal van de deelnemer. Een training bestaat vaak uit ongeveer 10 bijeenkomsten van ongeveer 1 uur. Er worden fysieke oefeningen gedaan, bekijken van bijpassende filmpjes en veel rollenspellen.


WAT IS DE ROL VAN DE BEGELEIDER VAN DEZE METHODIEK?


De begeleiding speelt een grote rol bij deze weerbaarheidstraining. De begeleiding moet natuurlijk de activiteit begeleiden en de begeleiding helpt de persoon om de gewenste doelen te behalen. De begeleiding helpt door gesprekken te voeren, ( creatieve) oefeningen uitvoeren, ontspanningsoefeningen en door rollenspellen. De begeleiding heeft ook de rol om vertrouwenspersoon te zijn voor diegene die de weerbaarheidstraining volgt.

Weerbaarheidstraining - Dommelen F1