Ciència a la cuina

Clara Gabaldon

#1. Química, física o biologia?

Cuinar no és més que transformar les molècules de la matèria, es a dir un canvi químic; congelar l'aigua és canviar-la d'estat físic, i totes aquelles fruites i verdures que et trobes dins la nevera, són éssers vius o fragments d'ells, incloent així a la cuina la biologia. En aquestes properes setmanes ens sorgiran dubtes, i per començar ens hem hagut de plantejar aquestes dues preguntes: “Què hi ha a la cuina que tingui a veure amb la química o amb la física?i “Quan cuinem està succeint quelcom relacionat amb la física, la química o la biologia?”

Al fer un pastís, necessites barrejar la llet amb la farina i ho fiquem al forn, això és química, ja que creem noves substàncies al fer-ho. Fregir un tros de carn també és química ja que alteres els àtoms i li canvies el gust. Al bullir aigua l'estem canviant d'estat físic, per tant es modifica però continua sent la mateixa substància. Alterar molècules... ajuntar àtoms... Què és una molècula? Què es un àtom? Les respostes aniran sorgint al llarg d’aquest TG.

Abans de tot, ja que parlarem molt de la matèria, caldria fer una definició, La matèria es tot allò que té massa i ocupa un volum. Des d'objectes físic, fins a d'abstractes.


Per dir-ho d'alguna manera, la cuina és com un laboratori, en el que experimentes amb les olors, els sabors, els colors, i idees noves creacions.

#2. Substàncies pures i mescles...

Què és una substància pura? Què és una mescla?

Dues preguntes que han aparegut constantment en aquest tema.

Algun cop hem escoltat dir que les ampolles d'aigua Veri contenen "Aigua mineral pura" o que l'aire dels Pirineus és "aire pur". Realment són purs? Que ens ho demostra? I és que el terme "pur" canvia de significat segons el punt de vista amb el que ho mirem. En la vida corrent, pur significa que no està barrejat amb altres coses. Que l'aire sigui pur vol dir que no està contaminat, però això no vol dir que químicament sigui pur, ja que l'aire està compost per varis elements, com l'oxigen o el nitrogen.

Una substància pura es aquella que té una sola composició, un conjunt d'àtoms o molècules. Hi ha dos tipus de substàncies pures, els compostos i els elements.

Les mescles es caracteritzen per està formades per diversos conjunts d'àtoms o molècules. Les mescles es divideixen en dos grups. Les mescles heterogènies són aquelles en les que, a primera vista, es distingeixen els principals formants de la mescla, mentre que les mescles homogènies són aquelles en les que no s'identifiquen els formants.

Big image