EL FUTUR DE LA HUMANITAT

Que passarà després de 2100

LES 5 GRANS AMENACES PER AL FUTUR DE LA HUMANITAT

El futur de la civilització està en perill, segons diferents organismes internacionals e institucions acadèmiques que apunten a diverses causes.

En els últims mesos s'han succeït nombrosos informes oficials que reflecteixen la preocupació d'agències de seguretat i organismes internacionals sobre aquesta possibilitat. Des de la NASA a l'ONU, passant pel Pentàgon , han analitzat en documents interns els riscos d'un possible col·lapse de la civilització.

Els riscos que assenyalen aquests organismes són nombrosos i diversos, encara que tots tenen com a teló de fons els problemes d'escassetat : crisis alimentàries , energètiques , econòmiques ( increment de la desigualtat social ) , climàtiques i de l'aigua .

ELS AVENÇOS TECNOLÒGICS TENEN UN CLAR POTENCIAL PER PROPICIAR DESASTRES DE GRAN MAGNITUD

Perquè s'imposen a gran velocitat , deixant a la societat sense temps per reaccionar.

HIVERN NUCLEAR, el principal fantasma de la Guerra Freda encara no s'ha dissipat. Encara que aquest destructiu armament no s'empra des de la Segona Guerra Mundial, " és un error descartar la possibilitat d'una guerra nuclear avui en dia". El desencadenament d'un enfrontament armat mundial d'aquestes característiques generaria milions de morts , però el col·lapse de la civilització vindria provocat per les conseqüències posteriors sobre el planeta : l'hivern nuclear. És a dir , els canvis climàtics provocats per aquest tipus de guerra , així com la contaminació de sòl , que no seria cultivable , de l'aire i de l'aigua . Com a conseqüència, crisis alimentàries i d'accés als recursos hídrics que acceleraria les infeccions mortals i les epidèmies de fam.



RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS I EXPANSIÓ DE NOUS VIRUS, Fa uns dies , l'Organització Mundial de la Salut ( OMS ) advertia sobre l'expansió de quatre nous virus molt perillosos. La seva directora general , Margaret Chan , ha explicat que es tracta de la Síndrome Respiratòria de l'Orient Mitjà per Coronavirus ( MERS - CoV ) , amb la majoria dels casos a Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units , dels virus H5N1 i H7N9 de la grip aviària, i de l'Ebola, del qual s'ha registrat recentment un greu brot a Guinea Conakry.

Els perills en aquest cas es focalitzen en la rapidesa amb la qual es poden expandir aquests virus per tot el món i en el fàcil accés a les armes biològiques, impulsant així el denominat bioterrorisme . D'altra banda, la cada vegada més estesa resistència genètica als medicaments antibiòtics pot provocar l'expansió d'infeccions mortals i convertir en intractables centenars de enfermetats.


NANOTECNOLOGIA, el control i manipulació de la matèria a nanoescala i amb precisió atòmica no és dolenta en si mateixa. Com passa amb la intel·ligència artificial té grans possibilitats , però l'abús i la mala pràctica són difícils d'evitar . Com remarca el científic d'Oxford, podem caure en una espiral autodestructiva . Un exemple d'això és el desenvolupament d'armes autònomes. Els comunament anomenats robots assassins són ja una realitat, i no ens referim només als drones militars, sinó a altres armes que ja estan usant diversos exèrcits. Tant és així , que les armes letals autònomes s'han convertit en una seriosa preocupació internacional fins al punt que l'ONU va discutir fa escassos dies a Ginebra la seva possible prohibició o , almenys, limitar-les.

A la reunió van participar diplomàtics i responsables militars dels 117 països signants de la Convenció de les Nacions Unides per a la Prohibició d'Armes Inhumanes . La mateixa que va decidir prohibir a la dècada dels 90 les armes làser encegadores . Això sí , una vegada que ja havien estat utilitzades en el camp de batalla. Un extrem que el director de la seu europea de l'ONU , Michael Moeller , pretén evitar ara : " El dret internacional sol respondre a les atrocitats i al sofriment una vegada que ja han passat, però ara tenim l'oportunitat de prendre mesures preventives".

INTELIGÈNCIA ARTIFICIAL, El problema d'aquest tipus de desenvolupament és que s'emmarqui al marge de les lleis morals i ètiques. Si definitivament es produeix aquest salt en al buit de la intel·ligència artificial, sense abans fixar unes normes i restriccions concretes, podria suposar un gran desastre .

ALTRES AMENACES ENCARA DESCONEGUDES, El futur és impredictible, i com a tal ha una sèrie de perills per al futur de la humanitat que encara no han pogut ser identificats. D'altra banda , cal tenir en compte factors impredictibles com pot ser l'impacte d'un meteorit. " La taxa d'extinció de les espècies naturals se situa en el milió d'anys". Unes dades a tenir en compte tot i que són molt menors que els d'una guerra nuclear o bacteriològica.

Big image
El Futuro de la Humanidad Segun Stephen Hawking