Fantasy

Tom, Cédric, Jef

Ontstaan

Het moderne fantasygenre is al ongeveer 150 jaar oud, maar de moderne fantasy put wel vaak inspiratie uit heel oude literatuur. De geschiedenis van de moderne fantasy begint met George MacDonald, een Schots schrijver van romans, die vaak als inspiratiebron gebruikt werd.

Definitie

Fantasy is een apart genre binnen diverse media-, kunst- en cultuurvormen zoals films, televisie, literatuur, computerspellen, festivals, muziek, ... Het is een genre dat zich kenmerkt door het gebruik van fictieve verhalen, verzonnen wezens en imaginaire werelden.

Kenmerken


- Veel fantasie-elementen

- Magie in een denkbeeldige wereld

- Toverachtige, verzonnen personages

- Strijd tussen goed en kwaad

- Held maakt meestal een tocht

- Tijd = onbepaald verleden

Subgenres

- Fairytalefantasy: Vele elementen uit sprookjes en volksverhalen staan centraal. Soms moderne 'fairytales', maar de grootste inspiratiebron hiervoor zijn sprookjes (kinderen) en volksverhalen (volwassenen).


- High Fantasy:
De held is een antiheld , die weinig macht en geen bijzondere krachten heeft, eenvoudig van aard is, vaak een nederig beroep uitoefent.


- Superheldenfantasy: De verhalen spelen meestal af in een werkelijke wereld, waaraan allerlei fantasyconcepten en sciencefictionachtige technologie is toegevoegd. De superheld zelf is herkenbaar aan het kostuum en de krachten. Ook bezit hij/zij meestal een kenmerkend wapen en een geheime identiteit.

Klassiekers

- Lord Of The Rings

- Harry Potter

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Official Trailer #1 - (2001) HD
Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) Official Trailer - Daniel Radcliffe Movie HD

Recente werken

- The Huntsman: Winter's War

- Batman VS Superman

The Huntsman: Winter's War Official Trailer #1 (2016) - Chris Hemsworth, Charlize Theron Drama HD
Batman v Superman: Dawn of Justice Official Final Trailer (2016) - Ben Affleck Superhero Movie HD

Evenementen

Comic Con: Een 4 dagen durend evenement dat sinds 1970 plaatsvindt in San Diego. Dit evenement heeft geen vaste datum, maar gaat meestal door tijdens de zomermaanden. Je kan er workshops doen, er zijn tentoonstellingen, maar ook previews van nieuwe films.