Italië

Door Zoë en Sara

inleiding

ciao . wij houden het over Italië omdat we Italië een mooi en leuk land vinden. het doel is om u wat te leren over Italië. veel plezier!


eten

In Italië eten ze vaak met de hele familie. Italianen eten vrij laat, ongeveer om 7 uur/ half 8. Italianen eten het meeste pasta van de hele wereld, gemiddeld 28 kilo per persoon per jaar. Ook pizza wordt in Italië vaak gegeten. De heerlijke pizza’s uit steenovens, de pizza restaurants en de zelfgemaakte pizza. Ook Italiaans ijs is heel lekker. In Italië hebben ze soms de gekste smaken en heel veel smaken. In Italië weten ze wel wat lekker eten is

cultuur

voetbal is de belangrijkste sport in Italië. Italië heeft veel bekende voetbalclubs zoals inter Milan, Juventus, AC Milan. AS Roma en Lazio Roma. Het nationale voetbalteam is vier keer wereldkampioen geworden ( in 1934, 1938, 1982 en in 2006). Ook de Giro d'Italia is een van de belangrijkste wielertoernooien. Ook opera maakt deel uit van de Italiaanse cultuur. Opera is een toneelstuk waarin alle teksten worden gezongen, zonder microfoon en echt met hun eigen stem een heel groot theater de muziek laten horen.


bezienswaardigheden

Italië heeft heel veel bezienswaardigheden zoals:


- De toren van Pisa staat in Pisa en is scheef.

- Het colloseum in Rome is een arena waar vroeger gevechten in werden gehouden

-De kanalen van Venetië zijn heel erg mooi en bekend om de gondels waarmee ze erdoorheen rijden

-De sintpieterskerk en basiliek in Vaticaanstad is het belangrijkste gedeelte van de paus, daar word ook de paus gekozen.

-Vanuit pompeii kun je naar de vulkaan de vesuvius kijken.

- De etna is een bekende vulkaan in Italië

en Italië heeft nog veel meer bezienswaardigheden maar dat zijn er veel te veel om op te noemen

geografie, flora, fauna en landschap

flora


De flora van Italië is typisch Mediterraan, middellandse zeeklimaat: olijfbomen, palmbomen en citrusbomen zijn kenmerken van dit landschap. In het zuiden van Italië groeien vijgen, dadels, granaatappels en amandelen. In de hoger gelegen gebieden van de Apennijnen zie je veel naaldwouden en in de lager gelegen hellingen zie je veel kastanjes, eiken en cipressen.


fauna

Het dierenleven in Italië is niet zo groot, Italië staat bekend om zijn niet zo goede dierenbescherming.
In de delen van de Alpen, waar geen mensen komen, leven marmotten, gemzen, wilde geiten en vossen. In de dichte bossen in het zuiden van Italië, laten wolven en beren zich heel soms zien.
geografie


Italië is een Zuid-Europees land dat een beetje de vorm van een laars heeft. Italië heeft een oppervlakte van 301.230 km². Italië grenst aan Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Slovenië. Ook heeft Italië kleine landjes zoals San Marino en Vaticaanstad en eilandjes zoals Sicilië en Sardinië

gewoontes en traditie's

tradities


In italië kennen ze geen Sinterklaas. Daar hebben ze La Befana, Een kleine, oude dame die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes, snoepjes en chocolaatjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest. Ook in Italië vieren ze oud en nieuw. als Toast (zoals wij bijvoorbeeld gelukkig nieuwjaar hebben) zeggen zij fare un brindisi. ook heeft Italië la festa dei nonni, daarbij zetten ze hun opa en oma in het zonnetje. ook vieren ze vaderdag, moederdag en pasen. En natuurlijk Italiaans carnaval.


gewoontes

Familie is heel belangrijk voor Italianen. Hun familie kunnen ze helemaal vertrouwen. Als je in Italië bent heb je geen haast met eten, Italianen vinden dat je met alle tijd je eten rustig moet opeten. Cadeaus kunnen in sommige culturen een mijnenveld zijn, maar met een beetje verstand kom je daar wel doorheen. Word je bij Italianen thuis uitgenodigd, neem dan mooi ingepakte bonbons, gebakjes of bloemen mee. Italië is een oneven land, dus geef nooit een even aantal bloemen (2, 4, 6, 8 enzovoort) . En ook geen chrysanten (bloemen) , want die worden bij begrafenissen op het graf gelegd en ook op 2 november (Allerzielen). Broches, zakdoeken en messen symboliseren verdriet of verlies, dus dat zijn dingen die je beter niet aan een Italiaan kan geven.


bekende Italianen

Silvio Berlusconi , oud premier van Italië

paus Fransiscus , de paus

Leonardo da Vinci, kunstenaar

Marco polo, ontdekkingsreiziger

Columbus, ontdekkingsreiziger

Mario Ballotelli, voetballer

Julius Ceasar, Leider van Rome (vroeger)

En véél meer!

geschiedenis

Bij de geschiedenis van Italië is het Romeinse rijk het meest bekend. het begon allemaal toen in het zuiden van Italië de grieken zaten en in het noorden waren de Etrusken. Daar tussenin was de provincie, Latium. Daar woonden de romeinen en de belangrijkste stad was Rome. De romeinen kregen steeds meer macht en veroverden eerst de omliggende steden en daarna de Etrusken en daarna de grieken. De romeinen hebben heel lang overheerst tot het romeinse rijk op een gegeven moment viel.


einde

gemaakt door Zoë en Sara