Blok 3

Nooit meer oorlog.

Marshallplan

In 1945 was de oorlog voorbij. In 5 jaar waren er ongeveer 45 miljoen doden gevallen.

6 miljoen joden hadden hadden de oorlog niet overleefd. Voor hun was de oorlog het ergst. De joden werden door de nazi's opgepakt en in de concentratiekampen werden ze vermoord. George Marshall (Amerikaanse minister van buitenlandse zaken.) en die bedacht het marshallplan. De Europese landen kregen geld om hun landen weer op te bouwen.

Europese samenwerking.

De landen wilden een nieuwe oorlog voorkomen. Daarom ging de eerste Europese samenwerking over de productie en handel van kolen en staal. Kolen en staal zijn nodig om wapens te maken. Zonder kolen en staal konden landen geen oorlog voeren. in 1951 spraken 6 Europese landen af hoeveel staal en kolen ieder land mocht gebruiken. Deze landen vormden de EGKS. ( Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. De landen die meededen waren Frankrijk, West-Duitsland, Italië, Luxemburg, België, Nederland. Het meest opvallende was dat Duitsland niet gestraft werd.

Economische samenwerking.

In 1957 vormden ze de EEG (Europese Economische gemeenschap. Er kwamen steeds meer landen bij want die zagen ook de voordelen van de samenwerking. In 1993 ontstond de Europese unie EU. er zijn 27 landen lid van de EU.

Afspraken.

De EU landen hebben in 1993 het volgende afgesproken.

- Bedrijven moeten invoerheffingen betalen.

Bovenop de prijs van het product moeten ze nog een extra bedrag betalen


- Binnen de EU is er vrij vervoer van goederen en diensten

EU landen hoeven geen invoerheffingen te betalen als ze iets kopen in een ander EU land. Een EU land mag geen regels maken om producten uit een ander EU land tegen te houden.


- Mensen uit de EU landen mogen in alle landen van de EU werken.

- Mensen uit de EU landen mogen hun spaargeld naar andere landen van de EU brengen.

Europees geld.

In Nederland betalen we ontmoetten de euro. Er zijn 17 europese landen waar ZE OOK de euro gebruiken. ALS JE niet aan ENL-EU land GAAT, wisselen Moët JE euro's: Je Koopt voldaan euro Ander castreert. De Prijs Sterven JE VOOR Buitenlands castreert Betaald ', is de wisselkoers. OOK voor Bedrijven is de euro Handig Willen ZE Hoeven Geen Geld te wisselen. en DAT is goedkoper gebrek VOOR Het wisselen van castreert Moet si de bank Geld betalen.