gedrag en houding zieke kat

Naomi Hut A15DG2

Een gezonde kat doet alles wat je normaal je kat ook ziet doen. Een kat verbergt zijn pijn vooral dus meestal zie je het niet snel aan een kat dat die pijn heeft zoals je bijvoorbeeld bij honden ziet.

je moet bij een zieke kat heel erg letten op de kleine verandering vooral in gedrag want

je kunt zelf ook naar het gedrag en houding van de kat kijken om te weten of die ziek is

Big image

Je kunt aan het gedrag van de kat paar dingen herkennen. Je kunt net bijvoorbeeld herkennen doordat de kat minder of helemaal niet meer eet. Je kan dit zelf best goed controleren omdat je in zijn eetbak kan kijken en je meestal zelf wel weet ongeveer waarneer je meestal de kat weereten moet geve

Als je een kat langere tijd in huis hebt dan weet je ongeveer hoeveel jou kat miauwt als dit patroon veranderen bijvoorbeeld hij gaat ineens meer miauwen of minder kan dat beteken dat hij wil aangeven dat die niet lekker is. Je kunt dit zelf niet altijd goed weten omdat de meesten mensen niet weten of de kat normaal veel miauwt of juist minder.

Je kunt ook letten op de ademhaling als een kat ineens heel ergaan het hijgen is klopt er meestal ook iets niet

Je kunt ook letten of de kat nog actief is als je bijvoorbeeld met hem wil spelen als de gewoon in zijn mand blijft liggen en hij meestal gelijk komt spelen voelt die zich waarschijnlijk niet zo lekker.

Je kunt ook aan de houding van de kat zien of die ergens last van heeft.

Als de kat bijvoorbeeld mank loopt en niet meer zoals gewoonlijk op vier poten kan het zijn dat de kat zijn pootje gebroken heeft. Naar opzij gedraaide oren de zogehete zadeldak kan betekenen dat de kat irritatie heeft aan zijn oor en dat kan bijvoorbeeld oorontsteking te zijn. Als een kat moeite neeft met opstaan enzo kan het zijn dat hij last heeft van zijn spieren soort spierpijn net als bij mensen maar als hij er echt steeds meer moeite mee krijgt kan het zijn dat de kat kreupel is. Katten kunnen ook helemaal ingedoken gaan liggen dat ze helemaal niet aangeraakt wilen worden dat kan ook beteken dat de kat echt pijn heeft .

Vragen:

1: waarom kun je niet goed aan een kat zien dat die ziek is?

2: waar moet je bij een kat vooral op letten in het algemeen als je wil weten of die ziek is?

3: hoe kun je aan de ademhaling merken dat een kat niet lekker is?

4:hoe het als een kat zijn oren opzij gedraaid heeft en wat heeft die dan?

5: wat als de kat niet meer op vier poten loopt wat kan er dan aan de hand zijn?