Hype "sexting" met zware gevolgen!

Het lijkt heel leuk en spannend maar de gevolgen..

Gevolgen van sexting

Wat is sexting?


Het begint op jonge leeftijd al uit nieuwsgierigheid en misschien onzekerheid. Dan raken jongeren in contact met mensen via het internet en die mensen geven complimenten, dat voelt goed natuurlijk en als diegene je dan vraagt om een foto te sturen beginnen jongeren te twijfelen. Veel zullen dan de stap zetten en sturen die foto, maar ze zien dan nog niet in dat die ene beslissing hele heftige gevolgen kan hebben..
Welke verschillende gevolgen heeft sexting?Als je een foto eenmaal via je mobieltje verstuurd hebt, is die niet meer alleen van jou en heb je niet meer in de hand hoe die gebruikt wordt en wat de gevolgen zijn voor je reputatie.


Een paar voorbeelden:


  • Jongens hebben naaktfoto’s die ze kregen voor de lol doorsturen naar al hun vrienden.


  • Afgedankte vriendjes hebben naaktfoto’s doorgestuurd om wraak te nemen op hun ex.Adviezen voor ouders1. Ouders moeten kinderen inlichten over social media en wat voor gevolgen het heeft.2.Licht de school in, zodra je merkt dat er naaktfoto's verstuurd zijn. Ook als het niet om je eigen kind gaat. De school kan contact opnemen met het wijkteam van de politie, zodat in overleg met de politie geprobeerd kan worden de beelden zo snel mogelijk van het internet te krijgen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe groter de kans dat de schade beperkt kan blijven.3. Als het je eigen kind betreft, doe dan zelf aangifte. Met de nieuwe richtlijn van het OM weet de politie inmiddels wel hoe ze hiermee moeten omgaan. Vraag om een gesprek met de zedenrechercheur, en laat het aan hem of haar over om ervoor te zorgen dat verdere verspreiding van de beelden zo snel mogelijk voorkomen wordt. Ga niet op eigen houtje aan de slag, zodat eventueel bewijsmateriaal niet verloren gaat.


4. Kijk goed naar je kind. Afhankelijk van wat er precies gebeurd is, kan een sexting-slachtoffer zich net zo gekwetst voelen als bij een aanranding of een verkrachting. Schakel eventueel via de huisarts een deskundige in om je kind te begeleiden.