Sta. Joaquima de Vedruna

Àlex Alba i Bernat Comas

Dia de Santa Joaquima de Vedruna

Sunday, May 22nd, 9am-5:15pm

Carrer de Santa Joaquima de Vedruna

Vic, CT

Celebrem el dia de la fundadora de l'escola!

Qui era?

Joaquima de Vedruna i Vidal (Barcelona, 1783 - 1854), religiosa catalana, fundadora de la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat o Vedrunes. És venerada com a santa per l'Església catòlica. Va tenir 9 fills amb Teodor, però a causa de les dificultats de l'época, només 6 van arribar a l'edat adulta. I de les quals quatre filles van ser monges.

Perquè és rellevant?

El trobament casual, l'any 1819, amb el csputxí fra Esteve d'Olot (Esteve Fàbrega i Sala, (1774 -1828 ), a l'església dels Caputxins de Vic, va marcar un canvi de rumb decisiu en el seu projecte de vida religiosa. El caputxí l'orientà cap a la fundació d'un nou institut religiós dedicat a la cura dels malalts i a l'educació de les noies d'extracció social humil, en uns moments en què la formació integral de la dona era encara molt menystinguda.

Últims anys

L'any 1849 Sta. Joaquima va patir un íctus, però va morir víctima del còlera (malaltia infecciosa intestinal aguda causada per la ingestió d'aliments o aigua contaminats) el 28 d'agost de 1854.

Una Santa Catalana

Joaquima de Vedruna i de Mas va ser beatificada el 19 de maig de 1940, festa de la Santíssima Trinitat, pel papa Pius XII, i canonitzada el 12 d'abril de 1959 pel papa Joan XXIII. El Carmel celebra la seva festa litúrgica el 22 de maig, ja que el 28 d'agost, se celebra la memòria de sant Agustí, bisbe de l'Esglèsia. A les diòcesis de Vic, Barcelona i Tarragona la seva festa se celebra com a obligatòriament, mentre que a la resta de Catalunya no és obligatori. L'Institut de les Germanes Carmelites de la Caritat commemora també, cada any, la data del 26 de febrer, aniversari de la Fundació.

Germanes Carmelites de la Caritat

La Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna, conegudes com a Vedruna, és una congregació religiosa adscrita a la família carmelitana fundada per Santa Joaquima de Vedruna en 1826 i dedicada a la cura dels malalts i a l'educació de les nenes d'extracció humil.

Santa Joaquina de Vedruna