Stadswerven Harderwijk

Vischafslag Harderwijk

Big picture
Stadswerven

Het gebied de Stadswerven heeft een compacte stedelijke opzet die wordt doorsneden door smalle grachten. Hierdoor ontstaat een attractief, waterrijk woonmilieu met een rijke schakering van verschillende grachtenpanden aan het water. Het gebied de Stadswerven is in sfeer te vergelijken met de historische binnenstad van Harderwijk.

De Kades

De Kades is een waterrijk stedelijk woongebied met verschillende insteekhavens dwars

op de versmalde Lelyhaven. De meeste eengezinswoningen hebben een tuin die grenst aan een van de insteekhavens.

Big picture

Welkom bij het Botter museum

Wandel langs de kleine hellingkade , begroet een een uitvarende botter en rust je even uit op het Evert Wortelplein om daarna naar het hart van de wijk, langs de Jottergracht naar het Jottermuseum. Daar waar het geklop van het breeuwen in de botterloods en de geur van koffie in de vischafslag je tegemoet komen. De plek waar we de historie levend houden. Kijk en luister naar de interviews met oudvissers, handelaren en hun kinderen tot verhalen voor het nageslacht. Vaak ontroerende verhalen over het harde vissersleven, een verdronken broer of soms een beschrijving van een mooie dag op één van de nog varende viskotters. De oude bijnamen van vissers komen terug in de Harderwijkse straatnamen. Jotter is de Harderwijkse bijnaam voor een vissersbotter. Laat je inspireren over het vissersverleden door de vissers en hun bijnamen.


De erfgoed experts van het Jotter museum zijn dagelijks bezig het verleden een toekomst te geven. Het museum beheert de originele objecten, de magie van het unieke.Ontdek de Botters in de Botterloods, het mijnen in de vischafslag, kom het ervaren, voelen, je kan het ruiken, je kan een ‘tijd’ aanraken, zien, doorlopen en beleven.

Big picture

Rondvaart en Vaartochten

  • Vaar mee op één van onze botters op het voormalig zuiderzee, HK21, HK22 en HK172
  • Vaar met onze originele pluut, de HK4
  • Ga mee met een belevingsvaart, met een authentieke visserssloep door de vissersgrachten en geniet van de verhalen over het Harderwijkse visserijverleden
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
De bewoners van de nieuwe woonwijk stadswerven worden de nieuwe ambassadeurs van het historisch vissersverleden. De botterloods en vischafslag beheren de originele objecten, de magie van het unieke. Men kan de Botter en het mijnen ervaren, voelen, je kan ze ruiken, je kan een ‘tijd’ aanraken, zien, doorlopen en beleven.
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture
Big picture