Handelingsbekwaam

Hoe zit het nu precies wanneer je 18 wordt?

18 Worden wat houdt dat in?

Als je 18 wordt zal je eerst een feestje gaan houden en daar heb je alle redenen voor, want je bent immers een jaartje ouder.


Maar als je 18 wordt zullen er een hoop dingen gaan veranderen. Zo ben je volgens de wet handelingsbekwaam. Je mag dan grote aankopen doen volgens de wet. Je mag een huis kopen met hypotheek en een auto en ga zo maar door. Tevens mag je ook zelf juridische stappen ondernemen.


Je wist dit niet, omdat je eigenlijk niet nadacht aan grote aankopen. Je dacht waarschijnlijk alleen aan de aankopen die bij jouw leeftijd hoorde en dit is maar goed ook! Al die aankopen voor je 18de konden jouw ouders ongedaan maken door te zeggen dat je handelingsonbekwaam bent.

Op welke manieren ben je nu handelingsbekwaam?

Je zult vast denken je bent toch alleen handelingsbekwaam als je 18 bent? Nee, je hebt meerdere manieren en hieronder zal er een kleine beschrijving plaats vinden.

1. Trouwen. Let wel op voor het huwelijk onder je 18 heb je wel toestemming nodig van je ouders, maar door het huwelijk zal je door de wet als handelingsbekwaam gezien worden.

2. Rechter. Je kan je door de rechter handelingsbekwaam laten verklaren. Hierdoor kan je al voor je 18de juridische stappen ondernemen en grotere aankopen doen.

3. Verjaardag. De bekendste reden is eigenlijk je 18de levensjaar ingaan.

Wat mag je eigelijk kopen als je niet handelingsbekwaam bent?

In de wet is er geen duidelijke regels van wat een jongeren onder de 18 jaar precies mag kopen. In de wet staat alleen dat een jongeren als hoofdlijn dingen mag kopen die toepasselijk zijn voor zijn of haar leeftijd.


Als dit niet het geval is, dan mag een jongeren van 15 jaar niet eens een broek gaan kopen.

Wat als je niet om kan gaan met de vrijheid?

Soms gebeurt het dat iemand niet goed om kan gaan met de vrijheid die handelingsbekwaam biedt. Voor deze mensen zijn er speciale maatregelen gemaakt. Wil je weten welke? Lees dan snel verder!


* Curatele. Met deze maatregel wordt je gelijk handelingsonbekwaam!

* Bewindvoering. Handelingsonbevoegde, t.a.v het onder bewind gestelde vermogen.

* Mentorschap. Handelingsonbevoegde t.a.v verzorging en verpleging.


Mensen kunnen dit bij de kantonrechter aanvragen om een ander zo te beschermen. Ouders, echtgenoot, en andere familieleden mogen dit aanvragen.

Contact

Mocht u na deze folder nog een aantal vragen hebben over handelingsbekwaamheid? Geen probleem! We willen al uw vragen met plezier beantwoorden of kom bij ons langs op één van onze vestigingen. Zie onze website voor al onze vestigingen.

Waarom is de regel handelingsbekwaam er nu precies?

Deze regel biedt bescherming aan jongeren onder de achttien jaar. Hierdoor kunnen grote aankopen ongedaan gemaakt worden door de ouders.


Voorbeeld:

Ester koopt een computer van 1000 euro op 15-jarige leeftijd. Ze heeft er immers zelf voor gewerkt bij de Albert Heijn. Als ze terug komt zijn haar ouders het niet eens met de koop. Ze besluiten om terug te gaan naar de winkel waarbij Ester de computer heeft gekocht. De verkoper zal het geld terug moeten geven aan Ester. De ouders hebben de koopovereenkomst dus ontbindt.


Ontbindt- Het ongeldig laten verklaren van een koop overeenkomst!

Wat kan de verkoper doen als zijn eigen bescherming?

In het voorbeeld zagen we dat de verkoper de aankoopprijs van Ester volledig terug moet betalen. Hij wil dit natuurlijk niet te vaak hebben. Hij doet er dus verstandig aan als hij bij de aankoop vraagt of één van de ouders aanwezig kan zijn of dat de ouders een briefje inleveren met daarop het akkoord van de aankoop met handtekening.


Zo kan hij voorkomen dat hij een product verkoopt aan iemand die nog iet handelingsonbekwaam is.