Keulen

excursie

Inleiding

Wij gaan op 15 Maart 2013 op excursie naar Keulen.wij gaan met alle 3e klasser op exursie enze kunnen kiezen tussen Keulen en Lille.Ik heb gekozen om naar Keulen te gaan omdat het er mooie en oude gebouwen staan en omdat ik ga foto's maken heb ik er speciaal voor gekozen omdat het hele mooie stad is met bruggen, standbeelden, oude gebouwen en gezellige cafe's.

Geschiedenis Keulen

Keulen is een katholieke stad.De naam van de stad Keulen gaat terug op de Romeinen, die er de nederzetting Colonia Agrippina hadden. Voor die tijd woonden er de Eburonen en de Romeinen noemden hun nederzetting op een eilandje in de Rijn Oppidum Ubiorum. De Romeinen vestigden er hun gouverneurszetel voor de provincie Germania Inferior, waaronder ook de nu Nederlandse gebieden ten zuiden van de Rijn en grote delen van België vielen. De nederzetting groeide uit tot een flinke stad. De latere echtgenote Julia Agrippina van keizer Claudius werd er geboren toen haar vader Germanicus in Oppidum Ubiorum was gelegerd. Ter ere van haar werd de stad omgedoopt tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium en ommuurd.In de plattegrond van het centrum van de stad is de oude ommuring en het Romeinse rechthoekige stratenplan nog zichtbaar. Er bestaan tenminste twee resten van Romeinse torens, waarvan één voorzien van het originele steenmozaïek uit de Romeinse tijd. Gedurende de Volksverhuizingen werd de stad bezet door de Franken die er ook een van hun belangrijkste bestuurscentra vestigden. Door alle invasies en onrust van de 4de tm 6e eeuw liep de bevolking wel flink terug maar Keulen bleef nog steeds een van de grootste steden ten noorden van de Alpen.

Bezienswaardigheden

Dom van KeulenDe hoofdkerk van Keulen is natuurlijk de Dom. Deze magistrale kathedraal steekt met kop en schouders uit boven de stad Keulen. Vanuit de ongeveer 157 meter hoge torens kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. De prachtige glas-in-lood ramen dateren uit de 14e en 16e eeuw. Binnen ademt de Dom een bijzondere klasse uit.

Bezienswaardigheden

Altstadt Het leukste en meest historische gedeelte van Keulen is tevens de oudste wijk van de stad, Dit gebied valt onder de naam Altstadt of oude stad. Hier vind je bijvoorbeeld rondom de Dom een heerlijk stuk voetgangersgebied. Veel winkels, terrasjes en restaurants brengen veel gezelligheid met zich mee. De smalle straatjes waarvan sommige met keien geplaveid geven de stad het historische gevoel. Er zijn verschillende musea te ontdekken zoals het Romeins-Germaans Museum of het Ludwig Museum. In dit stuk van Keulen liggen de Alter Markt en Heumarkt. Op de Alter Markt wordt elk jaar de zeer bekende en geroemde kerstmarkt van Keulen georganiseerd.  

Bezienswaardigheden

Groß St. MartinDe stad Keulen heeft zeer veel kerken waarvan een aantal zeker de moeite waard zijn om een bezoek aan te brengen. Zo geldt dat voor bijvoorbeeld de Groß St. Martin. Deze Romaanse kerk is van een behoorlijke omvang en valt met name op door zijn vier hoektorens. Zoals de meeste kerken in Keulen heeft ook de Groß St. Martin grotendeels al heel wat geweld weten te overleven. Denk aan de luchtaanvallen van de tweede wereldoorlog. Er zijn hierdoor wel wat delen gerestaureerd, waaronder de torens. Je vindt deze kerk in de oude stad in het centrum.

Winkelstraten

Winkelen in Keulen is een feest voor zowel de minder frequente shopper als voor de echte shopaholics. Het aanbod winkels is groot, breed en bovendien zeer overzichtelijk. Voor het grote publiek zijn er de Hohe Strasse en de Schildergasse die je kunt bestempelen als de hoofdwinkelstraten van de stad. Wie de grote drukte wil ontsnappen, komt als snel terecht op de Breite strasse die overgaat in de Ehrenstrasse. Hier zijn de straten wat breder en is het winkelaanbod juist veel specifieker.