STOMATOLOGIE

Caria dentara

Cum putem prevenii cariile?

La ora actuala exista rezolvare pentru toate problemele ce tin de dantura. Cea mai frecventa problema cu care ne comfruntam cei mai multi dintre noi este caria. Caria este o afectiune ce se gaseste la nivelul dintelui si este principala cauza de substantiala a pierderii dintilor. Smaltul dentar are rol protector pentru dinte fiind cea mai dura componenta si inplicit locul unde se dezvolta caria. In faza incipienta caria se gaseste pe smalt, apoi "sapa" spre interior atingand dentina unde continua sa se dezolte pana afecteaza nervul (pulpa dentara). In consecinta peretele dintelui va ceda. In prima faza simtim neplaceri cand consum un aliment dulce iar mai apoi rece si cald. Este important de stiut ca in cazul amanarii unei eventuale tratari, cand acesta se afla inca in faza incipienta, vor aparea complicatii care pot duce chiar la pierderea dintelui.
Desigur toti stim ca o carie poate fi prevenita printr-o buna igiena orala si vizite regulate la cabinetele stomatologice. Medicul dentist dispune de aparatura speciala care poate depista caria inainte ca acesta sa poata afecta dintele. Costul tratarii unei carii este mai mic decat lucrarea ce trebuie facuta in cazul in care ati pierdut dintele.
Orice dinte extras trebuie inlocuit cu unul artificial pentru a evita pierderea tuturor dintilor. In cazul in care dintele afectat nu este inlocuit va aparea migrarea care poate duce la disfunctii ale articulatiei care va avea un efect neplacut asupra fetei. Inlocuirea unui dinte extras se poate face prin mai multe metode, in fuctie de fiecare caz in parte.