Hoe maak ik een CV?

Valt mijn CV op bij een sollicitatie?

Tips voor het maken van een CV.

1. Er wordt gezegd dat een cv niet langer mag zijn dan twee pagina’s. Ik vind dit grote onzin.


2. Maak je cv met kleur en met kaders overzichtelijker. Gebruik niet te veel kleuren want het moet geen kermis worden.


3. Zet een foto op je cv. Zorg dat het wel een zakelijke foto is en geen familiekiekje. Een professionele foto laten maken is echt de moeite waard. Iemand in je naaste omgeving heeft vast een goed fototoestel waar hij een mooie en professionele foto mee kan maken.


4. Wanneer je een cv opslaat op je pc geef hem dan een goede naam. Ga niet met getallen, maanden etc. werken. Een toekomstige werkgever, waar jij je cv naar toe stuurt, ziet dan dat je flink aan het solliciteren bent. Niet dat dit een schande is, maar het staat gewoon niet netjes en professioneel. Geef het bijvoorbeeld de naam van het bedrijf en de functie waar je op solliciteert.


5. Heb je je cv af, sla hem dan op als PDF file en niet als Word document. Waarom is dat verstandig om te doen? Vaak moet je een cv uploaden bij sollicitatie. In veel gevallen verspringt een Word cv. Hierdoor kom je niet professioneel en netjes over en schuift met je cv aan de kant. Sla eens een document op als PDF en bekijk het verschil. Het ziet er veel netter uit.


6. Een cv bestaat uit een aantal vaste componenten. Zorg dat je deze in de volgende volgorde op papier zet.


- NAW gegevens


- Persoonlijke introductie


- Opleidingen


- Werkervaring


- Nevenfuncties


- Referrenties


7. Ieder cv is maatwerk. Een tip. Maak één uitgebreid cv. Zet hier echt alles in wat je gedaan hebt. Sla dit cv op als Word document en gebruik dit cv als uitgangspunt voor al je sollicitaties.


Wanneer je solliciteert schrijf je een cv naar de vacature toe. Je maakt gebruik van je uitgebreide cv. De informatie die je nodig hebt voor je sollicitatie kopieer en plak je in je te maken cv. Zorg dat je cv aansluit op de vacature. Lieg niet over je arbeidsverleden. Maak zaken niet mooier dan ze zijn. Wees eerlijk en oprecht. Zorg dat de gevraagde competenties en functie-eisen naar boven komen in je cv.


8. Zet onder je NAW gegevens een slagzin die aansluit op de vacature waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld: Klantvriendelijke receptioniste met ervaring zoekt baan voor 24 uur per week.


9. Referenties in het cv. Zet daar de volgende tekst: “Ik verstrek u graag de contactgegevens van mijn laatste werkgever die een positieve oordeel over mij zal geven”. Stel natuurlijk wel je referent op de hoogte dat hij/zij gebeld kan worden.