De Franse keuken

De Franse keuken

De Franse keukenDe Franse keuken is heel verschillend per regio. In elke regio hebben ze hun eigen specialiteit. Frankrijk staat over het algemeen bekent met stokbrood, croissantjes en wijnDe regionale Franse keukenDe Franse keuken kun je verdelen in 10 gebieden

Bretagne – Normandië

Spécialité: des crêpes.


- Ile De France

Spécialité: du flan à la parisienne


- Nordpicarie – Champagne Ardennes

Spécialité: du Potjevleesch


- Alsace – Lorraine – Franche comte

Spécialité: de la choucroute et de la tarte tartin


- Pays – De loire – Poitou – Charentes

Spécialité: le croisant


- Bourgogne – Centre

Spécialité: le Chardonnay


- Pyrenees – Sud Ouest

Spécialité: du cannelé


- Massif Central

Spécialité: le Cepes


- Alpes

Spécialité: la Foie fras


- Provence Cote D’azur Mediterranee

Spécialité: de la salade niçoise et de la bouliaiseKenmerken in de Franse keuken


Het noordwesten kenmerkt zich met name door het gebruik van room, appels en boter. De Franse keuken in Noordoost-Frankrijk heeft Duitse invloeden met reuzel, worst, bier en zuurkool. Het zuidwesten kent een aantal specialiteiten, zoals foie gras (ganzenlever), eendenvet, crêpes (pocini-paddestoelen) en pens. De keuken van Zuidoost-Frankrijk wordt ook wel de Provençaalse keuken genoemd, die mediterrane invloeden heeft: veel olijfolie, tomaten en kruiden.Kruiden en de Franse keuken

Net als in elke andere keuken, zijn kruiden belangrijke smaakmakers in de Franse keuken. Het meest tot de verbeelding sprekend zijn:


 • Laurier


 • Dragon


 • Rozemarijn


 • Peterselie


 • Kervel


 • Knoflook


Kenmerkende gerechten


De Franse keuken kent heel veel kenmerkende gerechten. De Franse keuken die in restaurants in Nederland en andere landen toegepast wordt, is niet per se de keuken ie een Fransman dagelijks eet. Men noemt dit ook wel de Parijse keuken (van oorsrpong), en bestaat uit luxe gerechten, zoals:


 • uiensoep


 • pot au feu (Franse stoofpot)


 • eendeborst


 • hazepeper


 • crême brulée


Meer typische streekgerechten zijn bijvoorbeeld tarte tartin (appeltaart) uit de Loire streek, of de bekende vissoep (bouillabaise) uit Marseille en omstreken.


Tot slot: iedereen kent Frankrijk natuurlijk ook om de lekkere kazen en wijnen, die beide veel in de Franse keuken gebruikt worden.Franse eetgewoonten

Frans eten

Er bestaat in Frankrijk bijna niets belangrijkers dan eten. Voor de Fransen dient een maaltijd niet alleen om de honger te stillen, maar ook om te ontspannen en uitgebreid te converseren. Na een goede maaltijd en een goed glas wijn is elk onderwerp bespreekbaar en kan elke gunst gevraagd worden.


De Fransen eten drie of vier keer per dag en gebruiken weinig tussendoortjes. Hieronder kun je lezen waaruit hun maaltijden zoal bestaan:


Le petit déjeuner (ontbijt)


Het ontbijt van de Fransen is vaak karig. Het bestaat uit een klein kopje zwarte koffie of een café au lait waarin met soms wat brood sopt. Kinderen drinken meestal melk of warme chocolademelk. Landarbeiders onderbreken rond achten het werk om op de boerderij een flink ontbijt te nuttigen met brood, vlees, worst (charcuterie) enz. In de stad ontbijt men meestal onderweg of in een café. Dit is vaak stokbrood of een croissant, per hapje besmeerd met boter en jam.
Le repas (lunch)


Zowel ‘s middag als ‘s avonds eten de Fransen warm. Buiten de grote steden eet men tussen de middag vaak thuis. Dit is de hoofdmaaltijd en men neemt er dan ook de tijd voor. Meestal is er soep en vaak een hardgekookt ei met mayonaise en rauwkost. Ook een quiche of een croque monsieur (tosti) behoren tot de mogelijkheden. Op zondag lunchen de meeste Fransen uitgebreid met de hele familie.Mensen in de steden met een kantoorbaan eten in bedrijfskantines waar complete lunches worden geserveerd. En kinderen eten tussen de middag in schoolcafetaria’s.


Le goûter (vieruurtje)


Omdat de Fransen hun diner pas rond 20.00 uur eten, wordt er rond 16.00 uur vaak nog taart of koekjes gegeten en wat gedronken.


Le diner (avondeten)


In de stad is het avondeten de hoofdmaaltijd van de dag. Om de eetlust op te wekken, drinkt men vaak pastis, een anijsdrank aangelengd met water. De hoofdmaaltijd bestaat uit ten minste drie, maar meestal vier gangen:


L’entrée of hors d’oeuvre (voorgerecht)

Hierbij vindt men soepen, rauwkost (crudité), eiergerechten of koud vlees (charcuterie), zoals ham of paté.


Le plat principal (hoofdgerecht)

Het hoofdgerecht bestaat uit vlees, gevogelte, vis en/of schelp- en schaaldieren met twee soorten groenten. Aardappels zien de Fransen ook als groente! Bijgerechten kunnen bestaan uit rijst of pasta. Brood is een ander onmisbaar bestanddeel van de maaltijd.


Le fromage (kaasplankje)

Na het hoofdgerecht wordt vaak een kaasplankje geserveerd met 3 of 4 kaassoorten.Le dessert (nagerecht)

Na het kaasplankje kan men nog een toetje nemen zoals een sorbet of pâtisserie (gebak), bijvoorbeeld tarte tatin, een klein appelgebakje. Een andere bekend Frans nagerecht is mousse au chocolat.
Op het platteland, waar met ‘s middags de hoofdmaaltijd nuttigt, noemt men het avondmaal le souper. Het bestaat uit een lichte maaltijd met wat sla, soep en brood.Bij de warme maaltijd wordt altijd mineraalwater en natuurlijk wijn gedronken. De Fransen hebben bij elk gerecht wel een geschikte wijn. Kinderen krijgen soms wijn die is aangelengd met water.Michelle Roebersen & Fleur Nijholt A2M