Viva embajadas!

Campagneleidster Jana breng verslag uit vanuit Venezuela

Campagneleidster Jana, ambassadrice Naomi en haar zus Silke waren zo onder de indruk van het zuiddagproject van 2012 dat ze besloten om deze zomer op eigen houtje een bezoek te gaan brengen aan hun vrienden in Caracas. En die zijn nog altijd ongelooflijk goed bezig, zo blijkt uit onderstaande hoogtepunten van hun reis.

Op kamp met EC! (5-6 juli)

Zuiddag werkt voornamelijk samen met de jongeren van Petare, maar Embajadores Comunitarios leidt nog in tal van andere sloppenwijken in Caracas gemeenschaps-ambassadeurs op. Meestal werken de verschillende groepen gescheiden van elkaar en dus was het hoog tijd om elkaar beter te leren kennen tijdens een teambuildingsweekend!
Sport, spel en veel plezier waren gedurende de hele tweedaagse verzekerd. Al snel werd duidelijk dat daar ook een boodschap achter zat: tijdens een workshop over leiderschap bespraken we hoe het teamwork was verlopen, welke eigenschappen een goede leider nodig heeft en welke soorten leiders er bestaan. Een aantal van onze (oude én nieuwe) vrienden namen het woord over het belang van leiderschapskwaliteiten als passie, respect voor diversiteit, luisteren, overtuigingskracht en zelfvertrouwen. En net als vorig jaar stonden we versteld van hun speech-talent.

Embajadas verovert de school (deel I) (11 juli)

Met een eigen lokaaltje en een heuse embajadas-muur zijn onze embajadores alomtegenwoordig op hun school. Die zichtbaarheid gebruiken ze het pestprobleem bespreekbaar te maken: op hun muur prijken posters met boodschappen als "Nee tegen pesten!" en in hun lokaaltje kunnen medeleerlingen tijdens de speeltijd terecht voor advies. In de loop van het jaar hebben ze zowel aan medeleerlingen, ouders als leerkrachten workshops gegeven over hoe pesten te voorkomen en ermee om te gaan.


Maar de ambities van onze vrienden houden niet op bij hun eigen school: binnenkort wordt er een wijkraad opgestart in Petare en ze zijn volop betrokken bij de onderhandelingen. Gemeenschapsambassadeurs zouden gemeenschapsambassadeurs niet zijn moesten hun plaatsje in de commissies rond sport, cultuur en jeugd al zo goed als vast staan.


Acto de clausura (13 juli)

Vandaag kregen we nog eens de kans om de hele bende van Embajadores Comuntarios samen te zien. Tijdens een afsluitende ceremonie van het EC-jaar was het tijd om even terug- en vooruit te blikken. Alle jongeren, medewerkers, sponsors en andere partners werden uitvoerig in de bloemetjes gezet en dus kregen ook Zuiddag en Bello belgo een certificaat. Wilde toekomstplannen, mooie woorden, honderden groepsfoto’s en een gloednieuw promofilmpje over het project mochten niet ontbreken. Het deed deugd om al die jongeren zo te zien blinken :)

D-day (14 juli)

Ze hebben er hard aan gewerkt en het was spannend tot op de laatste minuut maar onze vriendjes van Petare hebben ons nog maar eens omvergeblazen. Dit keer met een ongeëvenaard festival in hun wijk. Zo’n 500 wijkbewoners kwamen opdagen voor een namiddag gevuld met zowel traditionele als moderne muziek en dans, doorweven met een boodschap van samenhorigheid en non-violence. Een supergeslaagd evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is. Zelfs de regen tijdens het laatste halfuur kon de pret niet bederven: het geeft salsadansen net dat tikkeltje meer :)

Een gat in de markt (15-17 juli)

Omdat activiteiten in je wijk organiseren natuurlijk geld kost, organiseerden Bello Belgo samen met twee studenten van AFC (een Belgische studentenorganisatie) een bootcamp over hoe je je eigen onderneming kan opstarten. En ja hoor, na veel denkwerk vonden we het 'gat in de markt' van Petare: een website waarop de jongeren hun eigen, positievere en politiek neutralere kijk op hun wijk zullen geven. Dit door onder andere de organisaties die er actief zijn en de evenementen die er georganiseerd worden in de kijker te zetten. Verder willen ze hun gemeenschap via deze weg sensibiliseren over allerlei thema’s en ook de link maken met wat er op internationaal niveau gebeurt. Om geld in het laadje te brengen zullen ze bedrijven en andere sponsors zoeken die op deze website willen adverteren en op termijn openen ze misschien wel een online-shop met T-shirts of andere merchandising om hun boodschap naar buiten te brengen. We zijn benieuwd!

Embajadas verovert de school (deel II) (21 juli)

Een echte gemeenschapsambassadeur is er niet vies van zijn handen uit de mouwen te steken. Dat werd vandaag wel duidelijk: in een mum van tijd kreeg de speelplaats van hun school een grondige opknapbeurt. Het basketbalveldje en levengroot dambord kregen een nieuwe laag verf en er werd een hinkelspel geschilderd. Teamwork! Voor deze activiteit kregen we de hulp van een aantal studenten van de UNIMET, de universiteit waarmee het embajadas-project samenwerkt. Zij zullen tot het einde van de vakantie nauw met onze ambassadeurs samenwerken om het project weer een niveau hoger te tillen.

Een droom gaat in vervulling... (22 juli)

Champagne en blije gezichten vandaag, want 10 van onze vrienden vieren dat ze hun middelbare schoolcarrière met succes hebben afgerond! En de goed-nieuws-show houdt hier niet op: terwijl zoveel van hun leeftijdsgenoten in de sloppenwijken zelfs nooit aan een middelbaar diploma geraken dromen onze vrienden verder. Van rechten via bedrijfskunde tot grafisch ontwerp: stuk voor stuk zullen ze in september starten aan één van de universiteiten van Caracas. Dat betekent ook dat ze binnenkort klaar zijn om zélf trainingen te geven aan middelbare scholieren in de sloppenwijken. Het zoveelste bewijs dat het project werkt: PROFICIAT!

Kortom: we raden iedereen die twijfelt aan de toekomst van Venezuela aan eens eens een kijkje te komen nemen bij de gemeenschapsambassadeurs in de sloppenwijken van Caracas. Ze zijn meer dan ooit één grote familie die klaar is om een antwoord te bieden aan de gigantische uitdagingen waar ze dagelijks mee te maken krijgen en zo samen hun eigen leven, gemeenschap en land vooruit te helpen. Voor ons is het alvast een geweldige eer om zo'n geëngageerde jongeren te mogen ontmoeten en ook een beetje deel te mogen uitmaken van hun verhaal.


Muchos besos desde Venezuela!

Jana